Економски проблеми региона

Највећи проблем предузећа у региону јесте неликвидност, која прети да заустави економски раст, закључак је конференције "Јуромани". Рецепт за превазилажење рецесије је информатичка повезаност и квалитетан производ, којег на тржишту нема довољно.

Недавно завршена конференција "Јуромани", посвећена инвестицијама у Југоисточној Европи, показала је да земље региона пате од истих бољки - мали је број добрих фирми, а кашњења предузећа у отплати кредита могу да зауставе раст економија региона.

У српској Агенцији за осигурање извоза кажу да је премија осигурања ризика, у последње две године, порасла и до 20 одсто, али да се ситуација за наше извознике поправља.

Колико је странцима тешко изговорити презиме људи са ових простора, толико им је тешко и да схвате нетипичну економску ситуацију земаља региона, посебно неспособности предузећа да врате дугове банкама.

"Ненаплатива потраживања не књиже се одмах, већ после неколико месеци и онда одједном падају на терет биланса и стварају велике проблеме банкама", каже Владимир Глигоров из Бечког економског института.

Сами банкари тврде да држава мора да има бољи рејтинг, па да ће онда и ризици бити мањи, јер је јако мало добрих клијената.

"Један од начина је привлачење више инвеститора, али и кандидтура Србије за чланство у Европској унији, јер ће се инвеститори онда осећати конфорније", наводи директор Ерсте банке Славко Царић.

Најважнија превенција

Ипак, поједине банке сматрају да део ризика процењује и сама банка. "Тачно је да нема много добрих клијената који могу да оплоде позајмљени новац, али зато никако не смемо да дођемо у ситуацију да добре фирме покривају ризике нередовних платиша", сматра Теодор Каракасис из Еуробанк ЕФГ групе. 

У Агенцији за осигурање извоза кажу да су премије за осигурање извоза наших предузећа која продају робу у иностранству порасле и до 20 одсто од почетка кризе. Ипак, много је важнија превенција од надокнаде штете.

"Ми смо, захваљујући превентиви, још пре неколико месеци, увидели проблеме Меркура и предупредили штету. Ставили смо га под мониторинг са смањеним лимитима, потпуном контролом, тако да у овом моменту ми, фактички, немамо потраживања или су она јако мала", каже извршни директор "Аофија" Димитрије Стаменовић.

Последњих година, фирме из металске индустрије претрпеле су највећу штету због кризе. Добра информатичка повезаност и квалитетан производ, којег нема довољно на тржишту, за сада су рецепт за превазилажење рецесије. А можда и неки неконвенционални рецепт који је, како је рекао један од учесника на конференцији, спасао регион од економског уништења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво