Електрични аутомобили све јефтинији

Цене аутомобила на електрични погон нерестано падају. За годину дана, електрични аутомобили појефтинили за готово трећину. Аналитичари оцењују да ће се тренд пада цена наставити и наредних година.

Управо завршени други Међународни сајам аутомобила на електрични погон у Минхену потврдио је да цене електро-возила постепено падају, при чему они прелазе све више километара са једним пуњењем, а батерије нису више тако тешке и гломазне као кад су уграђиване у прве моделе.

Представник "Мицубишија" Рајнер Хензел изјавио је да су електрични аутомобили "у почетку били скупи, баш као и рачунари".

Али, електро-возило које је прошле године коштало 57.000 евра, сада се може набавити за 34.390 и то само због батерија које су појефтиниле.

Хензел је нагласио да ће следеће године цене сасвим сигурно бити још ниже.

Већина власника својим аутомобилом прелази у просеку 50 километара дневно, али је проблем са електро-возилима у томе што су им батерије још врло гломазне и тешке.

То је непрактично решење за прелажење релативно малих растојања и зато се непрестано ради на производњи мањих батерија, па се пробој очекује тек за неколико година, оцењују аналитичари.

Сајам у Минхену, који је одржан од 19. до 21.октобра, привукао је нешто мање од 400 излагача из читавог света који су показали новине у тој области моторе, батерије, али и дизајн, а посетиоци су могли су да тестирају више од 100 пробних модела - од електричног мопеда па до спортског аутомобила.

Шеф смотре Роберт Мецгер навео је да је прошле године на сајам стигло 195 излагача, а сада их је двоструко више, чак 388, међу којима су били "Бе-ем-ве", "Пежо", "Мицубиши" и многи други.

Сада долазе и велики произвођачи који су раније били уздржани, додао је Мерцег.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво