Права или лажна роба?

Иако су године санкција за нама, када су фалсификтори имали пуне руке посла, ситуација на тржишту лажне робе није се много променила. Фалсификује се буквално све - од одеће и обуће, компјутерских програма, парфема, књига, слика, па до делова за аутомобиле.

Чини се да су фалсификатори робе широке потрошње први схватили поруку економиста, па, иако је то противзаконито, све чешће увозе само делове, које овде спајају у скривеним погонима.

Није познато да ли се и колико таква роба извози, али да је реч о озбиљној производњи, показала је недавна заплена веће количине патика у Београду.

"Често се дешава да патике увезу одвојено, нека роба или мајица се у увезу без икаквог знака или жига који постоји, који се овде накнадно ушива, или се увози с друге стране, и спајањем тог заштићеног знака и одређене врсте робе долази до злоупотребе права интелектуалне својине, јер таква роба се после пласира на тржиште", каже Горан Мацура, начелник Тржишне инспекције.

Временом, фалсификатори су се извештили, па онима који воле фирмиране ствари није лако да утврде да ли је производ који скупо плаћају заиста оригинал.

Понекад то не знају ни продавци. Фалсификује се буквално све - од одеће и обуће, компјутерских програма, парфема, књига, слика, па до делова за аутомобиле, чак и авионе. Копије су знатно јефтиније, али постоји и ризик да цех на крају буде много већи.

"Познати су примери батерија које експлодирају и направе пожар, дечјих играчака које у свом саставу имају отровне материје, кривотвори се храна, лекови... ", каже Дарко Стојчевић, начелник Одељења за заштиту интелектуалне својине у Управи царине.

Фалсификована роба се углавном продаје на пијацама или у радњама које су у сивој зони. Овлашћени дистрибутери поручују да су разлике између оригинала и копије драстичне, макар и не биле видљиве на први поглед.

Сиромашни не би имали ништа против да им се као помоћ поделе ове фалсификоване тренерке и патике, али то се никада не ради, јер би тако, на посредан начин, фалсификовање имало позитивну улогу неко би могао да каже да од њега има и користи, а то је недопустиво.

Посебна је прича што су фалсификоване ствари углавном небезбедне, често и штетне по здравље, јер се праве без контроле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво