Раст европске привреде

Прогноза ММФ-а да ће европска економија у овој и 2011. години бележити раст, улива оптимизам после велике фискалне кризе које су захватиле многе земље ЕУ. Спорији кинески раст може да успори и светски опоравак.

Европска економија, ове и следеће године, забележиће раст од 2,25 одсто, саопштио је Међународни монетарни фонд.

Овакве прогнозе су охрабрење, после фискалне кризе у којој су се нашле многе европске земље, услед енормних буџетских дефицита. ММФ упозорава земље Источне и Централне Европе да хитно предузму мере за смањење буџетских дефицита, како би избегле дужничку кризу по грчком сценарију.

Истовремено, политика владе у Пекингу да економску експанзију Кине сведе на одржив ниво, условила је да брзи кинески привредни раст успори.

Иако разлога за оптимизам има, Европској унији и Еврозони предстоји још много посла, како би се превазишле последице економске кризе, оцењује Међународни монетарни фонд.

Немачка, која је најзаслужнија за економски раст уније, очекује раст од 3,4 одсто, двоструко више од предвиђеног. Рецесија је оставила дубоке ожиљке у финансијским системима многих држава, пошто су њихови буџетски дефицити достигли недопустиве размере.

Један од највећих изазова за реформу финансијског тржишта јесте јачање кредитне способности финансијских институција.

"Потребно је да се новац врати у банке. Европа има интегрисано финансијско тржиште, па је неопходна и већа сарадња оних који контролишу прекограничне новчане токове", каже Аџаи Чопра из ММФ-а.

Кинески раст битан за глобални опоравак

Економија Источне Европе, ове године, ојачаће 3,9 одсто, прогнозира ММФ и упозорава да је главна претња њеном расту забринутост инвеститора да поједине владе, због енормног буџетског мањка неће моћи да отплате дугове.

Сигуран, иако нешто успоренији раст у последњем кварталу од 9,6 одсто, бележи друга највећа привреда света, захваљујући мерама владе против наглог раста цена некретнина. Ипак, ауторе кинеске економске политике забрињава раст инфлације.

"Због поскупљења хране и повећања плата, инфлација је достигла 3,6 одсто. У неким руралним деловима, примања су порасла чак 10 одсто", каже аналитичар Симон Рабинович.

Спорији кинески раст може да успори и светски опоравак, јер ће Кина куповати мање сировина, машина и друге робе.

Три пута брже јачање кинеске економије од водећих светских привреда даје ветар у леђа аргументима да локомотива глобалног опоравка може поднети јачање своје валуте, јуана, који Америка сматра потцењеним, према долару, чак 40 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво