Екипа РТС-а у Јапану уочи изложбе Експо 2025.

У Осаки би средином априла требало да почне велика светска изложба Експо 2025. Радови касне јер и Јапанцима недостаје радна снага, мучи их инфлација, а јен је најслабији у последњих 35 година. Ипак, верују да ће све бити спремно за представљање 160 земаља учесница. Србија је једна од 55 које ће имати свој павиљон.

У више од девет хиљада километара удаљености Београда и Токија је одговор на питање зашто је и поред добрих односа две државе спољнотрговинска размена тек нешто изнад 300 милиона долара годишње.

Међутим, даљина није спречила јапанске инвеститоре да лоцирају своје послове код нас. После Немачке Пољске и Чешке, Србија им је у врху европских инвестиционих адреса - после "Мициубишија" и "Јапан тобака", дошли су "Ниде", "Јазак", "Тојо Тајерс". Сада кроз пословни клуб колегама представљају Србију.

"Србија је за нас веома атрактивно место, можемо да рачунамо не само на домаће тржиште него и на тржишта околних земаља. Србија има веома повољан положај између западних земаља и истока, а притом и веома талентовану радну снагу. Не могу сада да кажем имена нових инвеститора, али би то била улагања у нове технологије, вештачку интелигенцију и зелену енергију", рекао је Муцуио Иваи из Српско-јапанског пословног клуба.

Са истим задатком, повезивања компанија и размене искустава, у Београду је пре седам година основна Јапанска пословна алијанса у Србији. Има 57 чланова.

"Када јапански иневститори дођу у Србију није значајно само то колико новца доносе са собом већ и порука коју шаљу другим улагачима широм света. Кад Јапанци улажу они добро провере пословно окружење, радну снагу, све услове пословања, да ли је окружење стабилно и са собом доносе високу техологију", каже Снежана Ани из Јапанско-пословне алијансе у Србији.

Јапаске компаније су од 2013. у Србији уложиле више од 400 милиона долара. И Београд и Токио - верују ускоро ће бити знатно више. Следеће године у Осаки је светска изложба Експо-историјска шанса да Србија истоку представи свој инвестициони потенцијал.

"Србија ће једина бити присутна са сопственим павиљоном. Србија ће 2027. тј Београд ће бити домаћин специјализоване изложбе која је усмерена на музику и спорт. Идеја је да се два догађаја повежу, да на неки начин направи промоцију свог догађаја који ће бити у Београду", рекао је амбасадорка Србије у Јапану Александра Ковач.

Јапан и Србија су исписали 142 године дипломатских односа. Сарадња је интензивирана након посете премијера Шинза Абеа Београду 2018. после које су стигли "Тојо тајерс" и "Нидек" и удвостручиле јапански инвестициони учинак у Србији. 

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво