Читај ми!

Бура на тржишту нафте – шпекуланти вештачки подижу цену, потражња нереална

Светско нафтно тржиште поново је узбуркано. Од прошле седмице цене расту – барел премашује 87 долара. Уз то, ОПЕК је продужио ограничење производње до јуна, Русија обуставила извоз бензина, а због сукоба на Блиском истоку све је успоренији и скупљи транспорт. Потражња за нафтом нереална – криви су шпекуланти који вештачки подижу цену, каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је узрок повећања цене нафте поремећена равнотежа између понуде и тражње.

“На страни понуде заправо је и даље на снази редукција производње земаља ОПЕК-а од 2,2 милиона барела на дан. Уз то, имамо и добровољно смањење у Саудијској Арабији и Русији. То је остало како јесте, али у сусрет том смањењу долази заправо повећање потрошње, које је најављено још крајем прошле године и оно се заиста и реализује“, рекао је Мићовић.

Истиче да потрошња нафте расте у овом делу године, те се очекује да до краја године буде 2,3 милиона барела на дан. 

Похлепни трговци улажу у нафту

“Значи, неко мора да одговори повећањем понуде. Оно што је веома битно, сада има много шпекуланата, значи похлепних трговаца на тржишту који су у стању да свој новац, који немају где боље да пласирају и брже да врате, улажу у нафту. Они заправо стварају вештачку потражњу која реално није толика“, објашњава Мићовић.

ОПЕК је продужио ограничење производње до јуна, али Мићовић очекује да ће се та одлука сваког месеца ревидирати.

С друге стране, Русија је од прошлог месеца обуставила извоз бензина како би задовољила своје потребе, а већ две године цена руске нафте је, на предлог Г-7, ограничена. Поред тога, земље Г-7 најављују да ће сада и додатно смањити тај лимит, како би умањиле руске приходе.

“Трговина је дозвољена по цени од 60 долара по барелу. Уколико европске земље или компаније из земаља Г-7 учествују у том промету робе, било као транспортер, било као осигуравајуће куће, банка и остало, њима је забрањено да учествују у таквој трансакцији. Русија може да продаје ако има свој затворен систем, какав има, рецимо Индији, Египту и још неким земљама на Блиском истоку… Ја верујем да Русија заправо већи део продаје своје нафте реализује изнад те цене земљама које нису обухваћене санкцијама“, каже Мићовић.

Какве проблеме доноси ограничена цена горива

Што се тиче Србије, где је у току ремонт рафинерије у Панчеву, Мићовић каже да је ово специфичан период јер се снабдевање нафтом базира на увозу.

“Срећна околност је да је овако висок водостај Дунава, да се пловидба одвија нормално, да има довољно пловила која могу то све да реализују, тако да се све одвија у најбољем реду. Нема никаквих поремећаја, али јесте, ово је критичан период и треба добро обратити пажњу. И око формирања цена, рецимо да то буде цена која ће сигурно загарантовати могућност увоза, јер ако се то не буде дешавало, могли бисмо имати проблем“, истиче Мићовић.

Коментаришући то што већ две недеље цене деривата на пумпама расту, Мићовић каже да се при регулисању висине цене преузимају подаци са регионалног тржишта.

“Битно је констатовати да се тржиште деривата и цене деривата бензина и дизела не крећу једнако као цене нафте, то је доста померено. Ми се залажемо да се вратимо тржишном механизму, јер он је најбољи регулатор, не само цене, најбоље је утицао на сигурност снабдевања, али ево, држава се определила за такву политику да и даље регулише цене и оне осликавају заправо то кретање курса долара“, рекао је Мићовић.

Говорећи о проблемима власника малих пумпи у Србији, који су се поново обратили Влади да им помогне, Мићовић каже да уредба о ограниченој цени ограничава и маржу, што утиче на зараду од продаје.

“Држава мора увек да води рачуна да коригује ту маржу у складу са растом трошкова. Из тога се финансирају сви трошкови. То се одражава на све, али највише на власнике малих бензинских станица које се налазе у мање урбаним срединама, сеоским срединама“, објашњава Мићовић и додаје да се под овим условима људима не исплати да купују гориво на тим пумпама.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво