Читај ми!

Kомпанија МВ Инвестмент купила Хотел Југославију

Хотел Југославија са четири и по хектара грађевинског земљишта продат је, како сазнаје РТС на лицитацији за 3,176 милиона динара. Компанија "МВ Инвестмент" из Београда купила је имовину у стечају компаније "Денјуб риверсајда", у чијем је власништву био Хотел Југославија. Купац неће имати никаква дуговања, јер ће повериоци бити исплаћени новцем од продаје.

Када је отворен пре више од пет деценија, Хотел Југославија је представљао модерну грађевину и врхунац југословенског хотелијерства. Био је место сусрета Београђана, Југословена са странцима, политичарима, пословним и светски познатим људима.

Држава је 2006. одлучила да га приватизује. Купац из Грчке није могао да врати кредит, после чега хотел мења власнике, да би га 2013. купила домаћа фирма "Денјуб риверсајд", која је на крају прогласила стечај.

Носилац права својине на објекту је стечајни дужник, а на земљишту и још једно домаће правно лице. Стручњаци кажу да је спорно управо то што парцела од 4,5 хектара није подељена међу власницима.

"Није повучена једна права линија кроз парцелу која ће да нам каже дотле је моје, а одатле је твоје, већ се чак не зна ни проценат парцеле колико коме припада. У том смислу је та чињеница једино ирелевантна за ово домаће правно лице које је заједничар на тој парцели. Јер бих у случају да уђе у поступак продаје, куповином стечајног дужника као правног лица дефакто контролисало власништво над целом парцелом", рекао је адвокат Немања Мишовић.

Надлежни и инвеститори на том делу дунавске обале планирају много више од хотела. Компанија из Београда, која је заједно са фирмом у стечају сувласник парцеле, финансирала је израду Плана детаљне регулације за Блок 11 и део Блока 10 у Новом Београду, којим се предвиђа реконструкција хотела и градња нових 240.000 квадратних метара. Иначе, хотел није под заштитом Завода за заштиту споменика културе од 2011. године.

"У оквиру реконструкције целог блока хотела Југославија изузетно је важно да се не појављују функције које нису компатибилне са функцијама јавних садржаја, као што су хотелске функције, комерцијалне, пословање, значи никако не долази у обзир да ту буду стамбене функције и да ту буду неки другачији садржаји осим оних који су јавни садржаји, и на тај начин ће се и идентитет ове локације, идентитет хотела као објекта сачувати“, каже професорка Архитектонског факултета Јелена Војводић.

Они који знају историју виде сличност историје хотела са државом по којој је назван.

"Хотел Југославија је био највећи и најлуксузнији хотел тада у не само Југославији него и у источном блоку и он не требало да покаже и финансијску, и политичку, и културну снагу те државе", каже историчар Миливој Бешлин.

Луксуз тога хотела мерио се и лустером од Сваровски кристала, који је био тежак 14 тона и који је имао 40.000 кристала и 5.000 сијалица, који је ушао у Гинисову књигу рекорда.

Градња Хотела Југославија требало је да почне још 1948. године, када је постављена бетонска конструкција, али су радови, због избијања велике кризе у односима са Совјетским Савезом прекинути, и настављени тек 1960. године.

Хотел Југославија отворен је 1969. године, када је био и највећи и најмодернији хотел у СФРЈ, а међу његовим гостима били су британска краљица Елизабета, астронаут Нил Армстронг, амерички председници Ричард Никсон и Џими Kартер, либијски вођа Муамер ел Гадафи.

Хотел је потом грађен још девет година. А онда су транзиција и НАТО бомбардовање 1999. године, када је Хотел погођен са неколико бомби, као и лоша приватизација, учинили своје.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво