Читај ми!

Србија мења стара бројила паметним – како ће се то одразити на рачуне за струју

Око три милиона старих бројила биће замењено паметним до 2030. године, план је "Електродистрибуције Србије". Нови мерни уређаји ће смањити губитке и пружити прецизније увиде у потрошњу, каже стручњак за енергетику Жељко Марковић. Инжењер електротехнике Јован Вујасиновић тврди да ће са паметним мерачима за струју грађани моћи да управљају електричном енергијом и производе је.

Увођење зелених технологија и повећање удела обновљиве енергије обавезало је "Електродистрибуцију Србије" да више од 3,5 милиона старих бројила замени паметним.

Стручњак за енергетику Жељко Марковић каже за РТС да ће до краја 2030. године бити замењено 80 одсто старих бројила.

"Тај циљ подразумева замену око 400.000 бројила годишње. Мислим да је то реалан циљ и да ће бити испуњен", истиче Марковић уз напомену да ће пројекат бити финансиран донацијом Европске уније и повољним кредитима које ће одобрити Европска инвестициона банка.

"Паметна" бројила, увид у потрошњу и управљање електричном енергијом

Инжењер електротехнике Јован Вујасиновић наводи за РТС да увођењем паметних бројила потрошачи имају корист, због детаљног увида у потрошњу електричне енергије.

"Уместо данашње ситуације где можемо да видимо стање на почетку месеца, уз паметна бројила ћемо сваког дана и сата моћи да прегледамо потрошњу", објашњава Вујасиновић.

Друга корист биће, како саговорник истиче, могућност да грађани управљају потрошњом.

"Први ниво је смањење рачуна за струју, простим увидом и распоредом потрошача у домаћинству. Следећа ствар је да грађани сами могу да инсталирају соларне панеле и тако производе електричну енергију за коју не морају да плате рачун", указује Вујасновић.

"Новим бројилима се смањују губици – од техничких до оних који настају крађом струје"

Жељко Марковић истиче и добробит од даљинског учитавања којим ће рачуни бити прецизнији, као и могућност лакшег лоцирања квара, те бољег планирања потрошње због лакшег увида са паметним бројилима.

"Јако је важно што се на ове начине смањују губици. Од техничких, до оних који настају због крађа електричне енергије које ће се сада лакше откривати", каже Марковић.

Наводи и да са употребом паметних бројила више неће бити проблема са учитавањем рачуна, као што је био случај са новембарским и децембарским у претходној и јануарским у текућој години.

"Пошто се даљински очитавају, нису подложни грешкама очитавања", сматра саговорник.

Вештачка интелигенција као саветник за потрошњу

На питање да ли паметно бројило ипак може и да погреши, Вујасиновић каже да сваки уређај може да се поквари, али да ће контролом Дирекције за драгоцене метале, надлежном да грађанима пружи гаранције да је свако бројило на терену прецизно, грешака бити мање.

"Ови мерни уређаји имају своје портале и сајтове на којима ће грађани моћи да у реалном времену детаљно прате своју потрошњу. Више нећемо имати изласке на терен и ручно очитавање. Она ће се аутоматски очитавати, помоћу софтвера у 'Електродистрибуцији Србије', а уз помоћ вештачке интелигенције на основу података из софтвера, грађани ће добијати савете како да смање потрошњу", закључује Јован Вујасиновић у разговору за РТС.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво