Код камата ништа ново – ЕЦБ не мења стопу, инвеститори кажу да банка не схвата ни привредни раст ни инфлацију

Европска централна банка одлучила је да задржи референтну каматну стопу на постојећем нивоу од четири одсто. У ЕЦБ верују да ће високе камате, уз слабљење економије, и даље обуздавати инфлацију, која је у децембру износила 2,9 одсто, али се не очекује достизање циљане инфлације од два одсто пре следеће године.

Како се и очекивало, код камата ништа ново. Европска централна банка задржала је каматне стопе на рекордних четири одсто – и још једном потврдила одлучност у борби против инфлације, не дајући ни наговештај да размишља о почетку смањења референтне камате.

"Имамо консензус да је преурањено разговарати о смањењу каматних стопа. Одлучни смо да сведемо инфлацију на два одсто, а задржавање камате доприноси томе. Прерано је говорити о смањењу. Инфлација и даље пада, а ранија повећања каматних стопа још утичу на пооштравање услова финансирања, смањују тражњу, а тиме и на пад инфлације. Има назнака опоравка'', поручила је Кристин Лагард, председница Европске централне банке.

Инвеститори кажу да ЕЦБ погрешно схвата и привредни раст и инфлацију. Верују да ће банка од пролећа бити принуђена да смањује камате.

Креатори монетарне политике у банци тврде да се то сигурно неће десити.

У ранијим прогнозама тржишта су процењивала да има готово 90 одсто шансе да ЕЦБ почне да смањује стопе већ у првом кварталу ове године.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије