Читај ми!

Улагања у југ Србије – пут преко Радана, ново рухо Царичиног града, Сијаринске бање и Лебана

Премијерка Србије у техничком мандату Ана Брнабић обишла је градилиште Центра за посетиоце на археолошком локалитету Царичин град. У опремање овог налазишта, јединственог у Европи и свету, држава ће уложити три милиона евра. На пролеће ће, осим визиторског центра, бити завршен и пут преко Радан планине, док ће центар Лебана добити сасвим нови изглед, најавила је Брнабићева.

Истраживање археолошког бисера Европе и света на обронцима Радана, траје више од једног века. У опремање Царичиног града, све до августа ове године, није уложен ни динар.

За кратко време, међутим, ограђен је простор у дужини од два и по километра, уз десетине камера за надзор, а видљиви су и обриси Центра за посетиоце. Инвестиција вредна три милиона евра биће завршена у марту наредне године, обећава премијерка у техничком мандату Ана Брнабић.

"За део који ће бити мали хотел Теодора, уложићемо додатних 84 милиона динара. То је идеал Владе Републике Србије да као замајац наставимо са много бржим и јачим развојем Лебана и нешто што је сасвим најважније за развој читавог округа", каже Брнабићева.

Ово је само један од пројеката који ће променити изглед и перспективу Јабланице и Топлице. Пут преко Радана, чија је прва деоница од 15 километара је већ изграђена, али ће у потпуности бити завршен на пролеће.

"То није развој само туризма него и привреде, индустрије, саобраћаја и пољопривреде – свега што ће се наслањати на овај крај. Овај крај је то чекао 40 година и дочекао“, наводи Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

Реконструкција и хотела

И центар Лебана ће наредне године добити нов изглед. Влада Србије помоћи ће приватном инвеститору у комплетној реконструкцији хотела "Царичин град".

"Општина Лебане спремна је са новим пројектима, који су за нас са малим буџетом нешто незамисливо. Уз огромну подршку Владе Србије, и то ћемо реализовати наредне године", истиче Брнабићева.

Ана Брнабић је најавила велика улагања у Сијаринску бању, чија је обнова већ почела. Тиме ће се заокружити јединствена туристичка понуда југа Србија, коју ће чинити обилазак четири бање и два вредна археолошка налазишта – Царичин град и Медијана у Нишу.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се