Читај ми!

Хоће ли картица за попусте поправити стање у пензионерској корпи, многи се више уздају у повећање пензија

За оне који су самостално обављали делатност, почела је исплата октобарских пензија са повишицом од 5,5 одсто. Пољопривредни и војни пензионери добиће их четвртог новембра, а остали десетог. Након потписивања уговора са Републичким фондом ПИО, "Ер Србија" је 725. фирма која је ушла у систем попуста уз пензионерске картице.

Хоће ли повишица и картица за попусте поправити стање у пензионерској корпи? Многи се више уздају у повећање од 14,8 одсто, које следи у јануару.

Уместо одеђеним данима, у великом броју продавница, уз нову пензионерску картицу, попуст важи стално.

невно најмање 5.000 пензонера дође са пензионерском картицом, на каси је покаже и тиме оствари додатни попуст на свим оним артиклима који нису обухваћени различитим акцијама", каже директор компаније "Аман" Немања Петровић.

Уз апотеке, бање, спортске центре и установе културе, попусте су понудили и превозници у аутобуском и железничком саобраћају, а од данас и "Ер Србија".

безбедићемо 15 одсто попуста на цену наших карата. Ер Србија свакодневно превози на 80 дестинација. Било да путују у иностранство да посете породицу и пријатеље или туристички, увек нам је драго да на нашим летовима угостимо пензионере", истиче директор компаније "Ер Србија" Јиржи Марек.

Захтеве за картице предало више од милион пензионера

"До сада је подељено преко 500.000 картица. Други део картица за које су се људи пријавили је у процесу поделе. Један део се налази у Пошти Србије, а други у нашим филијалама широм Србије", наводи директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић.

За повишицу и једнократну помоћ пензионерима од 20.000 динара крајем месеца, новац је обезбеђен ребалансом буџета.

Што се идуће године тиче, буџет фонда ПИО први пут премашује хиљаду милијарди динара. Планирана дотација државе је 22 одсто.

"То је свакако више. Имамо 14,8 одсто повећање пензија, али и трансвере из буџета. Што се тиче саме исплате пензија, то је 17 одсто", објашњава Огњеновић.

Уз повишицу која се овог месеца исплаћује, просечна пензија је достигла 39.890 динара. Са јануарским повећањем биће 45.800 динара.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије