Почела изградња монтажног видиковца на Каблару уз протест еколошких активиста

На Каблару је почела изградња видиковца, чему је присуствовала премијерка Ана Брнабић и министри Горан Весић и Хусеин Мемић. Предвиђена је изградња монтажног објекта на више од 300 квадрата на месту постојећег дрвеног видиковца. Градњи стакленог видиковца одавно се противе еколошки активисти. Протестовали су и данас, а полиција их је спречила да дођу до места радова.

Ово је још једна инвестиција у предео изузетних одлика - Овчарско-кабларску клисуру. 

Монтажни објкекат од 377 квадрата имаће две платформе са стакленим подом. Градњи стакленог видиковца противе се еколошки активисти.

Реч је о једној од инвестиција у Овчарско-кабларску клисуру где су Република и Чачак до сада уложили око 900 милиона динара.

Биће уложено још 12 милиона евра, каже премијерка Ана Брнабић.

"Нећемо ми овде правити ни куле ни градове. Правићемо нешто што ће бити атракција, а потпуно у складу са природом и пут којим ће људи моћи да дођу, а опет пут који ће Кабларци моћи да користе и њихова деца и унуци. Где ће сутра они моћи дас отовре своје сеоско домаћинство и од тога да живе“, рекла је Брнабићева.

Кроз пројекат ревитализације предела изузетних одлика Овчарско-кабларске клисуре уређена је Овчар бања, пристаниште на језеру Међувршје а завршава се саобраћајница дуга десетак километара, од магистралног пута до подножја Каблара.

"Поред тога кренућенмо са измуљавањем језера Међувршје што је веома скупо, обезбедили смо новац за то из мађарско-српског споразума, радимо приступну стазу – пре годину дана ту је било шипражје“, рекао је министар Горан Весић.

Протест еколошких активиста

Градњи стакленог видиковца одавно се противе еколошки активисти. Протестовали су и данас. Полиција их је спречила да дођу до места радова. Како незванично сазнајемо, троје је приведено у чачанску полицију.

"Просто да питамо своју премијерку да нам објасни шта је план. Као одогвор на то добили смо кордон полиције која нас је прво изгурала, забранила нам да се шетамо слободно по путу“, рекао је народни посланик и лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута.

Грађани активисти иницијативе "Чачак против насиља“ блокирали су улицу испред полицијске станице, тражећи да се ухапшени пусте на слободу.

У међувремену, како незванично сазнаје РТС, ухапшени активисти су пуштени из полиције. Улица Цара Душана је отворена за саобраћај.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије