Читај ми!

Србија потписала меморандум с јужнокорејском СК групом о улагањима у биотехнологије

Отворено је ново поглавље економске сарадње са Републиком Корејом, поручила је председница Владе Ана Брнабић након састанка са колегом у Сеулу. Приоритет ће имати модерне технологије о чему је потписано више споразума. О развоју односа две земље сведочи податак да је робна размена у претходној деценији повећана готово 50 пута, а српски извоз чак 102 пута.

Да су, и поред географске удаљености, две земље блиске, можда најбоље осликава чињеница да готово свако друго српско домаћинство има бар један апарат корејских компанија. Циљ је, кажу званичници, да их буде више, али и да више компанија из Кореје добије производну адресу у Србији. Управо зато је и фокус једночасовног састанка две делегације био на продубиљвању економске сарадње.

"Потписали смо важан Споразум о узајамном подстицању и заштити улагања, који је кључ даље сарадње. Србија је за корејске компаније идеално место, као хаб за ширење пословања у Европи. Верујем да смо успоставили добре основе за даљу сарадњу", наводи Хан Док Су, председник Владе Републике Кореје.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић каже да оно што смо ми дефинисали као апсолутни приоритети даље сарадње то је вештачка интилигенција, биотехнологија.

"Корејске компаније до сада у Србији запошљавају нешто мање од 9.000 људи, али то су више радно интензивне инвестиције. Оно што ми желимо сада, то  је да доведемо те веће конгломерате као што је 'Самсунг' или 'ЛГ' или 'СК' и да они уложе у савремене технологије", наводи Брнабићева.

Управо ти конгломерати били су један од покретача снажног привредног раста, који је Кореју сврстао у четири најаче економије Азије и међу 10 у свету.

Настале углавом као породичне фирме, уз подршку државе за свега неколико деценија, успеле су да се пробију на светска тржишта и прерасту у мултинационалне компаније. С једном од њих - СК групом, препознатљивом по производњи вакцина, делегација Србије потписала је Меморандум о разумевању.

"Оно што се ја надам је да ћемо ми успети, да не подижем очекивања, до краја ове године да већ дођемо и до финалног уговора. Тако да имамо прву иновативну, технолошки напредну интензивну капиталну корејску инвестицију у Србији. Када вам дође други највећи конгломерат онда је много лакше да доведете друге", каже Брнабићева.

Кореја међу највећим произвођачима телефона и аутомобила

О другим, потенцијалним инвестицијама разговарало се и у корејској агенцији за промоцију трговине. Представнике земље која предњачи у свету технологија, броји највише сајбер кафића и која се уписала међу највеће произвођаче телефона и аутомобила, занимало је, прецизира премијерка, и питање употребе ресурса.

"Ако погледате од шест највећих светских корпорација на свету која производе батерије за електрична возила у којима је литијум главна компонента, чак три од шест су из Кореје. Увек је питање - како можете себи да допустите да не користите тако важан ресурс у данашњем свету и то је нешто што би отворило нашу економију за другачије инвестиције. Док се не деси ми ћемо радити на биотехологији, вештачкој интелегенцији", каже Брнабићева.

Подсећа и да је управо на тим пољима стигла помоћ Републике Кореје. Успостављање електронског система за е-управу и е-учионица засновано је на корејској технологији. О томе ће разговарати и сутра приликом посете другом највећем граду те земље - Бусану.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије