Када би плаћања у кешу била мања за само 10 одсто, за колико би се сузбила сива економија

Програм сузбијања сиве економије до 2025. године, који је Влада усвојила прошле недеље, обухвата 23 мере и готово 120 активности подељене у три области – јачање капацитета инспекције и прекршајних судова, даље унапређење ефикасности Пореске управе, као и подстицаје за одговорну привреду. Једна од мера јесте смањење готовине у оптицају у корист безготовинског плаћања.

Када би плаћања у кешу била мања за само 10 одсто,  за колико би се сузбила сива економија Када би плаћања у кешу била мања за само 10 одсто, за колико би се сузбила сива економија

Привредно друштво "Кордоба", прво се регистровало у оквиру програма Националне иницијативе за безготовинско плаћење "Бољи начин" који заједнички реализују Немачка агенција за међународни развој, Мастеркард и Виза.

Обезбеђене су субвенције за увођење до 25.000 терминала за све врсте безготовинског плаћања иако у Србији постоји између 100 и 120.000 ПОС терминала, што је два пута мање од европског просека.

Када би плаћања у кешу била мања за само 10 одсто, сива економија би се смањила за скоро више од милијарду евра, а наплата пореза би се повећала за око 200 милиона евра.

"Сива економија и рад ван закона неће се никоме исплатити и мислим да кроз системска решења која пружамо и која радимо, показујемо колико смо спремни да идемо до краја када је ова област у питању", каже Синиша Мали, министар финансија.

Више од 70 одсто процедуре из првог програма сузбијања сиве економије од 2015. до 2020. године је и спроведено. Сива економија је за само четири године смањена са 14,9 на 11,7 одсто. Око 200.000 радника је из статуса рада на црно прешло у легалан статус, а порески приходи су скочили за осам милијарди евра.

"Нови програм је на наше задовољство поново добро одмерен и избалансиран, са решењима која ће даље јачати капацитете инспекција, судова и пореске управе, али и подржати одговорну привреду подстицајним мерама", каже Станка Пејановић, потпредседница Управног одбора НАЛЕД-а.

"Не ради се само о губицима прихода за државу. Овде се ради и о људима који су експлоатисани", каже Анке Конрад, амбасадорка Немачке у Србији.

Важан стуб у борби против сиве економије јесте ефикасна инспекција. Проблем је међутим што је попуњеност инспекцијских служби од 30 до 70 одсто. Просечна старост инспектора је 59 година, а до краја године више од 160 њих одлази у пензију. За конкурсе нема великог интересовања јер су плате и услови рада бољи у приватном сектору.

"При чему не желим да кажем да су примања локалних инспектора сувише велика, али су већа него у неким ситуацијама и значајно већа него него што су примања републичких инспектора", рекао је Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Сузбијању сиве економије нарочито је допринело увођење е-фискализације са 140.000 обвезника. Само у фебруару кроз систем је евидентирано девет милиона е-фактура по чему смо испред и неких европских земаља.

Доста је урађено и у реформи Пореске управе, а предстоји реформа царине, увођење е-акциза и е-отпремница, а посебно ће се радити на даљем растерећењу зарада.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво