Читај ми!

Шта мучи мачванске пољопривреднике

Највећи број Мачвана живи од пољопривреде, углавном од ратарства и сточарства. Зато су у срцу плодне равнице у Богатићу други пут домаћини Међународног сајма пољопривреде. На изложби су трактори, прикључне машине, заливни системи, пластеници и семена 120 излагача из Србије, Турске, Босне и Херцеговине и Италије.

Све што се баци у земљу – никне, кажу мачвански домаћини, али су им и поред пловне равнице и труда новчаници све тањи, обори празнији, а подмладак проређен.

"Јако тешко с обзиром на цену свиња, ђубрива, свега осталог ето само гледамо овде видите да се то слабо продаје", Каже Драган Копрић из Црне Баре.

"Држава јесте да даје ове субвенције, али и то не добијемо на време, а друга ствар ко се бави млекарством ту нам је богами катастрофа, ми се бавимо млекарством и нисмо задовољни ценом млека", каже Саво Митровић из Скрађана.

Некад је свака друга кућа у Мачви имала краву, данас тешко опстају и највећи произвођачи. Било је и до 400.000 свиња – сада готово упола мање. Стари домаћини, стара и опрема.

"Све би требало у пољопривреди, од новог трактора до механизације", каже Милић Познановић из Кукујеваца, и додаје да је његов трактор стар 40 година али да не може да купи нови. 

Ново се у Мачви купује само уз субвенције, за кеш половно, али од њиве се не одустаје.

"Свих 5.000 регистрованих пољопривредних газдинстава спремно је да остане на својој земљи, да обрађује своју земљу и живи од пољопривреде, само нам треба мало пунији новчаник како би и објекти били пунији како би газдинства имала да улажу у нову опрему и механизацију", каже председник организационог одбора сајма Теодор Теодоровића.

Из Министарства најављују исплату дуговања за субвенције до краја месеца, а наредног олакшице за пријаве преко е-аграра.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво