Читај ми!

Мали акционари пред принудним откупом, шта ће даље бити са Луком Београд

За сутра је заказана седница акционара Луке Београд са само једном тачком дневног реда: принудни откуп акција малих акционара. Метико инвестмент, власник 93 одсто Луке, малим акционарима даје 59,35 динара по деоници. За њих је то непоштена понуда. Избора немају – кажу упућени.

Вишедеценијска сага о власништву над Луком Београд могла би у среду да добије епилог. Од спорне приватизације, преко судских спорова и распродаје имовине, Лука Београд дошла је до минуса у финансијским извештајима. Зато мале акционаре изненађује захтев за принудним откупом, и то по, како кажу, неприхватљивој цени.

"На Београдској берзи за 18 година пословања вредност акција Луке Београд кретала се од 7.400 до 800 динара, никад није достигла нижу цену од 800 динара, без обзира на то што је књиговодствена вредност у одређеним тренуцима била нула", каже Милан Карановић, председник Удружења малих акционара Луке Београд.

Брокер Ненад Гујаничић објашњава да на Београдској берзи постоји велики број акција којима се слабо тргује. То су, каже, тзв. неликвидне хартије, а наша законска регулатива каже да за те неликвидне хартије – попут деоница Луке Београд – цена на берзи није битна.

"Битне су књиговодствена вредност која долази из биланса компаније и процењена вредност која се добија проценом овлашћеног лица. Овде је реч да је прошле године понуда за преузимање тих акција била по процењеној вредности, сада се принудни откуп акција спроводи по процењеној вредности и то је формалноправно скроз у реду", додаје Гујаничић.

Шта доноси 100 одсто власништва 

Закон о привредним друштвима прописује да већински власник, који има најмање 90 одсто удела, може да изврши принудни откуп. Тако ће се компанија на чијем је челу, према подацима АПР-а, Милан Беко, повући са берзе и из акционарског друштва прећи у ДОО. Тај статус, кажу стручњаци, доноси и погодности.

"Они добијају ту некакву слободу да не морају да се бакћу са тим разним обавезама, као што су објављивање финансијских извештаја, као што су неке обавезе које предвиђа закон о привредним друштвима за акционарска друштва, дакле може много лакше да ради са фирмом шта му је воља", наводи Гујаничић.

Каже и да цена од 59,35 динара по акцији и није "понуда" већ принудни откуп, што значи да мале акционаре нико и неће питати за цену.

"Они ће остати без својих акција, а добиће новац. Једини начин како они могу даље да се боре за себе јесте да покрену судски поступак и да пробају да утврде да ова цена, процењена вредност акција, није утврђена на прави начин, да оспоре утврђивање вредности. То је њихова једина шанса, иначе ће тај процес принудног откупа акција тећи мимо њих, хтели то или не", додаје Гујаничић.

Земљиште на атрактивној локацији 

Лука Београд је годинама водила спор са Градом око земљишта на ком се налази. Виши суд је пресудио да право коришћења 220 хектара земљишта има Лука. У том светлу упућени и читају намеру већинског власника да постане стопостотни власник.

"Мислим да је за Луку Београд сада прави тренутак да се наплати, да се добије највише новца од грађевинског земљишта зато што је, поред осталог што се налази на атрактивном месту, још је у изградњи и Линијски парк. Само је било питање тренутка и повољних законских околности, као што су ове када се неће плаћати конверзија земљишта, неће се дати велики новац за то, да се све то претвори у земљиште у изградњи и то није ништа ново код нас, имате примера колико хоћете по целој Србији, поготово у Београду", указује Радојка Николић, уредница магазина Бизнис и Економетар.

Додаје да је слична била и судбина свих великих, приватизованих фирми код којих је најзначајније, највредније било грађевинско земљиште које поседују.

"Нико није ту делатност настављао, акционари су лоше прошли у свим опцијама и на крају је на добитку онај који је сачекао тренутак када може то земљиште добро да наплати, да га претвори у грађевинско земљиште, а да све буде по закону", истиче Николићева.  

О измештању Луке Београд одавно се говори, као и о намерама да на овом месту буде изграђен пословно-стамбени комплекс "Град на води". Да ли је то и даље план, од Луке Београд нисмо добили одговор, као ни од Града Београда и Министарства грађевине.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво