Читај ми!

Континентал отвара највећу фабрику у Европи – "Made in Serbia" у возилима из Новог Сада

Немачка компанија "Континентал аутомотив Србија" сутра у Новом Саду отвара највећу фабрику у Европи. Вредност инвестиције је 140 милиона евра. Из ње ће се диктирати трендови у аутомобилској индустрији која је у потпуној трансформацији. Из "Континентала" поручују да нису дошли у Србију због јефтине радне снаге, већ због умова и знања наших стручњака.

"Мade in Serbia" – писаће у многим возилима премијум брендова на мултифункционалним великим екранима и инструмент таблама које ће се производити у највећој "Континенталовој" фабрици у Европи.

"Ово је најновија и највећа наша фабрика у региону и целој Европи, њу карактерише и одрживост. Ово ће бити далеко највећи произвођачки погон у Србији. Најуочљивији и најзанимљивији део аутомобила ће бити произвођен у овој фабрици, то су дисплеји. Они ће добити најсавременија решења и изглед, биће већи него до сада, њихова величина ће у будућности бити од врата до врата, уз много додатних карактеристика. На пример, да сувозач може да ради на дисплеју у приватном моду, а да то не одвлачи пажњу возачу", објашњава Едвин ван дер Ка, директор фабрике "Континентал Србија".

Пре више од пет година "Континентал" је у Србији отворио истраживачко-развојни центар који у овом тренутку има око хиљаду висококвалификованих стручњака у аутомобилској индустрији, који дизајнирају и праве производе за светско тржиште.

"Континентал" је купио "Колубару универзал" у Лазаревцу и тамо запослио 172 радника, док у фабрици у Суботици "Conti-tech Fluid" ради 1.350 људи.

Српско знање предуслов за иновације  

Улагања у Србију настављају и у новој фабрици у Новом Саду.

"Кључни разлог да то буде Србија, да дођемо баш овамо, јесте, наравно, таленат који је доступан, имамо пул веома талентованих инжењера, а за производњу која је веома развијена, потребно нам је много техничара и инжењера", истиче Едвин ван дер Ка.

Генерални директор "Континентал аутомотива Србија" Саша Ћоринга истиче да је предуслов знање, како каже, српско знање, да су зато овде.

"Нисмо дошли због јефтине радне снаге, него због умова наших стручњака. Ја мислим да је време да се искористи то знање, да се искористи памет, пошто најбогатије земље на свету управо искористе памет, а не само сировину. И зато, ја сам веома поносан и срећан да ћемо једног дана за пар година постати можда један од највећих, можда и највећи извозник из Србије", поручује Ћоринга.

Унапређење аутомобилске индустрије 

Иновација са екраном аутомобила који је широк од стуба до стуба, закривљен и осетљив на додир представља резултат комбиноване стручности оптичких, електричних, механичких и софтвер инжењера, која ће се од 2025. године наћи у луксузним моделима неких од највећих произвођача аутомобила.

Циљ компаније је да се помере границе безбедности, функционалности и иновативности ради унапређења аутомобилске индустрије.

"Ми диктирамо трендове у аутомобилској индустрији, знате да је аутомобилска индустрија у потпуној трансформацији. Причамо о аутономној вожњи, о конекцији између аутомобила да бисмо избегавали сударе, да бисмо брже стигли на циљ и тако да су наши инжењери ту да креирају и диктирају трендове у целом свету", наглашава Ћоринга.

Према пуној имплементацији пројекта, након две године, план је да извоз буде већи од милијарду евра, док се најављује да ће након три године, бити и више од 1,5 милијарди.

"Пре свега, лепо је радити овде, волим како је цео наш тим мотивисан, људи желе да уче, Срби су веома талентовани. Имамо још доста да бисмо постигли ниво техничке стручности, а највећи изазов ће нам бити раст на овој локацији, наредне године ћемо већ производити више од милион дисплеја, то нам је највећи изазов. Сада се све убрзава. У мојој каријери, а радио сам и у Кини, брзина коју постижемо овде је већа него било где другде. То је за све нас велики изазов, веома добро радимо, све време идемо напред, а наравно, задовољство је што радимо у Србији", указује Ван дер Ка.

Немачка компанија "Континентал АГ" основана 1871. године, тренутно је један од пет највећих добављача у ауто-индустрији на свету и друга по величини у Европи. У 2021. компанија је запошљавала око 191.000 радника на око 527 локација у 58 земаља и остварила приход од 33,8 милијарди евра.

Изградња нове "Континенталове" фабрике од 30.000 квадрата надомак Новог Сада почела је у јуну 2021. године. Вредност инвестиције је 140 милиона евра.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво