Читај ми!

Џозеф Бајден ми није рекао шта да радим

Председник Америчко-централноевропске асоцијације Ерик Стјуарт рекао је у интервјуу за РТС да не играју политичке игре. Неке од највећих америчких компанија су дошле овамо јер виде прилику за инвестирање, желе да праве бизнис, њихова агенда је да остваре профит и послују успешно, каже Стјуарт.

Наша агенда није политичка већ економска, Џозеф Бајден ми није рекао шта да радим. Овим речима Ерик Стјуарт, председник Америчко-централноевропске асоцијације, одговара на питање РТС-а да ли амерички новац у Србију долази с неком политичком ценом. Он је председник удружења америчких привредника који су се данас састали са представницима српске владе. Као епилог тих разговора најављене су инвестиције у пољопривреду, финансије, здравствену негу и одбрану.

Колико у парама износи финансијски капацитет удружења које представљате? Реч је о непрофитној организацији, али можете ли да упоредите годишње пословне приходе компанија чланица са укупним српским бруто домаћим производом (БДП)? Српски БДП износи око 60 милијарди евра.

Наравно, ми представљамо неке од највећих компанија на свету. Представници 16 америчких компанија су ове недеље у Београду и те компаније вероватно представљају капитал од неколико стотина милијарди долара пословних прихода. Реч је о компанијама које послују широм света. И ово је јединствена прилика за нас да се фокусирамо само на Србију. И да нађемо начине да овде успешно послујемо.

Али зашто сте чекали толико дуго? Америчке инвестиције у Србији износе свега 800 милиона долара. Амерички инвеститори нису пуно новца овде уложили. Зашто? И шта наша влада треба да уради како би се ти бројеви променили?

Сада је добар тренутак за то, компаније треба да се осећају комфорно да инвестирају. Да буду уверене да постоји владавина права, да нема корупције, да влада подржава инвестиције и сматра их добродошлим. Да тражи начин да унапреди услове пословања. И љубазно ћу вам рећи, Србија је једна мања земља са тешким окружењем, било је доста конфликата овде, и кад све то заједно видите, чини се прекомпликованим.

И америчке компаније су биле усмерене на нека друга тржишта. Али сада видимо промену. Видимо да је ова влада фокусирана на Запад, на Америку, да тежи Европској унији, што САД такође подржавају. Видимо идеје као што су иницијатива Отворени Балкан. Како год се та иницијатива звала, она много значи. Јер, као што сам рекао, Србија није велика економија, а ова иницијатива чини регионално тржиште Западног Балкана атрактивнијим.

Постоји ли политичка цена тога? Политички услови су овде увек разлог за забринутост. Ми смо склони да мислимо да амерички новац долази с неком политичком ценом.

Не за нас. Не играмо такве игре. Ми смо представници приватног сектора. Председник Бајден ми није рекао шта да радим. Нисам га ни срео. Заправо јесам, али то није било у скорије време. Понекад нас Стејт департмент или Трговински департмент замоли за помоћ, али нам не говоре да морамо да им помогнемо. Наша агенда није политичка већ пословна.

Неке од највећих америчких компанија су дошле овамо јер виде прилике за инвестирање, желе да праве бизнис, њихова агенда је да остваре профит, да послују успешно.

Србија није богата земља, али људи су забринути за екологију. Рио Тинто је члан вашег удружења. Њихов пројекат овде је заустављен, председник Србије је рекао да је то велика грешка. Шта ви знате о том пројекту?

Да будем искрен, не знам много. Нисам упућен у детаље пројекта, али знам да је Рио Тинто одлична америчко-канадска компанија, која ради широм света. Знам да су имали одличне инвестиције, одличну технологију да запошљавају много људи. Пројекат на коме раде је врло значајан, не само у земљи у којој рударе већ и за цео свет јер нешто попут литијума је важно да бисмо наставили да користимо батерије.

Прибојавете ли се локалних политичких иницијатива, отпора људи? Као што сам рекла, неки су забринути за животну средину.

Апсолутно, и Рио Тинто је забринут. Ми као америчке компаније дубоко смо забринути за животну средину. У Америци такође.

Развојна финансијска корпорација (ДФЦ) отворила је своју канцеларију овде. Као што знате, Кинези су брло озбиљни у спровођењу своје иницијативе Појас и пут, чији је и Србија такође део. Видите ли ДФЦ као политички и економски одговор на кинеску иницијативу Појас и пут?

Не видим, уопште не видим ту никакву паралелу, нити било какве сличности. Кинески начин пословања је веома другачији од начина на који Американци послују. Мислим да се ДФЦ фокусирао на Србију због толико пројеката у области енергетике који су неопходни овде.

А не због Кинеза?

Не због Кинеза. Иницијатива Појас и пут је потпуно другачија, компанијама је ту речено да иду у Србију или неку другу земљу. Америчке компаније долазе овамо зато што виде прилике за улагање. И америчка влада им у томе само мало помаже финансирајући пројекте преко ДФЦ-а.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара