Читај ми!

Лука Београд од приватизације, маратонског судског поступка до мукe малих акционара

Приватизација Луке Београд је последњих двадесетак година била и предмет правосудних органа. Спорно је било много тога - од начина приватизације до тога коме припада ово атрактивно земљиште. Пре три године одбачене су оптужбе за злоупотребе у приватизацији, на крају маратонског процеса против некадашњег министра. Мали акционари тврде да ће, после свега, бити оштећени они.

Када су акције куповали, већински власник је морао да располаже са више од 95 одсто акција да би покренуо принудни откуп. Сада је довољно 90 одсто власништва да од малих акционара принудно откупи акције по цени коју је утврдио проценитељ кога је ангажовао.

Мали акционари су власници 6,24 одсто акција Луке Београд и кажу да су у немилости већинског власника.

"Овај нови закон који је ступио на снагу директно утиче на чињеницу да смо били заштићени од тога да нас већински власник може откупити. Поставља се питање да ли је могуће то урадити ретроактивно", каже Милан Карановић, председник Удружења малих акционара Луке Београд.

Мали акционари, који су својевремено докапитализовали Луку Београд са око милион евра, кажу да се цена акција на берзи кретала од 7.400 до 800 динара и да је понуда од 60 динара у најмању руку непристојна.

"Већински власник је за 18 година, колико управља Луком Београд, 95 одсто складишног простора ставио под хипотеку. На основу тога је повукао око 70 милиона евра кредита. Поставља се питање где су те паре. То нам говори да је процена Луке Београд јако лоше урађена", рекао је Карановић.

Правно, ситуација је прилично јасна – мали акционари се о цени уопште не питају. Када су куповали акције, платили су их у просеку око хиљаду евра, а ако буду морали да продају акције по овој цени, добиће око 200 евра, дакле петину од уложеног новца.

"Оно што мали акционари сигурно могу, то је да у судском поступку затраже утврђивање фер вредности њихових акција. У том случају, проценитељ би могао да утврди фер вредност тих акција имајући у виду будуће догађаје који би могли да се десе у погледу земљишта", каже Бранислав Јоргић, берзански аналитичар.

Акционари тврде да принудни откуп акција има везе са најављеном бесплатном конверзијом права коришћења у право власништва над готово око 180 хектара земљишта које на тржишту, по процени стручњака, вреди више од милијарду евра.

"Не треба заборавити најављену конверзију земљишта где вредност Луке Београд значајно расте", рекао је Владимир Радан, мали акционар.

На питања која смо упутили Луци Београд нисмо добили одговоре.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво