Читај ми!

Млеко, сиреви и прелевмани – ко ће и како бити заштићен

Влада Србије одлучила: за увоз млека плаћаће се такса 15 динара по литру, а за тврде сиреве 30 динара за килограм. Циљ је стабилизација тржишта и заштита домаћих произвођача, каже ресорна министарка. На седници скупштинског Oдбора за пољопривреду оцена да је такса на сир пренискa и да би могла да повуче контрамере Европске уније.

Док произвођачи чекају обећано повећање субвенција и премија за млеко, Влада је одлучила: увозници млека плаћаће додатних 15 динара држави, а увозници ементалера, чедара, едама, тилситера, качкаваља, масдама и гауде – додатних 30 динара, по килограму.

"Мислим да је та одлука јако важна за наше произвођаче како би зауставили пад цена откупног млека на тржишту и на тај начин заштитили српског произвођача", рекла је Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

"Што се тиче производње млека, била је апсолутна угроженост, ми смо навели да је приоритет свих приоритета заштита домаће производње млека. Ова одлука о прелевманима је најбоља одлука и апсолутно исправна и с наше стране као удружења, Министарство пољопривреде и Влада имају пуну подршку", каже Горан Васић из Удружења произвођача млека из Мачве.

Прелевман је заштитна такса. Надокнађује разлику између нереално ниске цене увозне робе и скупљег, домаћег производа. Стручњаци кажу да се мора израчунати у цент, те да мера има смисла само ако се приход слива у угрожену производњу, а не у државни буџет.

"Када упоредите цену млека у ЕУ и у Србији, 15 динара је реална цена. Међутим, када је реч о врстама сира који су у овој уредби поменути, мислим да је то мало и да вам је потребно за производњу килограма едамера или гауде од 9 до 10 литара млека, онда видите да је то стварно мало јер немогуће је да та разлика од 30 динара покрива трошкове које наши пољопривредници имају", каже проф. др Зоран Рајић са Пољопривредног факултета у Земуну.

Да је 30 динара мало, сматра и председник скупштинског Одбора за пољопривреду па каже да такве увозне прелевмане на сир није ни требало уводити.

"Сад ми лепо кажите, да ли сте ви то испреговарали се Европском унијом или сте то увели тек тако. Прети опасност да у контрамерама добијемо страховиту ћушку да тако кажем, шта се дешава са нашим поврћем и воћем уколико они процене да ми изигравамо ССП и да смо увели прелевмане без њихове дозволе", каже Маријан Ристичевић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду.

"Наравно да смо искомуницирали Европску унију, циљ је заштита српског произвођача, да ли смо оманули потпуно, како ви кажете, или не, свакако ћемо пратити меру па ћемо видети шта смо урадили. Мера је иначе донета с роком", каже Танасковићева.

Прелевмани на сиреве већ постоје, пре повећања били су 12 динара по килограму. Увозна такса на млеко последњи пут уведена је 2015. и важила је годину и по.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво