Читај ми!

Могу ли Американци да победе Русе на пољу енергетике – стижу мали нуклеарни реактори

Између Мађарске и Немачке нове варнице, овог пута "нуклеарне". Будимпешта оптужује Немачку да блокира извоз опреме за нуклеарку "Пакш" коју граде Руси. Берлин се још не оглашава. На светском тржишту све је веће ривалство и у развоју нуклеарних технологија, како би потиснули руску.

Нуклеарка "Пакш" има четири реактора и Мађарској обезбеђује готово половину струје. Са руском компанијом "Росатом" 2014. склопљен је споразум за градњу још два реактора, а радови су почели прошле године.

Део опреме уговорен је са француским и немачким команијама – "Сименс енерџи" и "Фраматом". И док је Влада Француске својој компанији дала извозне дозволе, Немачка није, па Будимпешта оштро реагује.

"Немачка влада блокира 'Сименс енерџи' да испоручи уговорени контролни систем за нуклеарну електрану 'Пакш'. Ово би се могло окарактерисати као напад на суверенитет наше земље, јер је сигурност снабдевања енергијом ствар националног суверенитета. Немају никакве правне надлежности да блокирају испоруку опреме и тиме угрозе сигурност снабдевања Мађарске енергијом у будућности", рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Руска нуклеарна енергија не подлеже санкцијама и прошлог месеца Украјина је позвала Брисел да је новим ембаргом обухвати. Мађарска је одмах реаговала – ако до тога дође, ставиће вето.

Руска нуклеарна технологија је међу водећим у свету и велике силе такмиче се у развоју напреднијих решења.

САД направиле "мале нуклеарне реакторе" 

Из Сједињених Америчких Држава тврде да имају проналазак – "мале нуклеарне реакторе" који могу да се превозе и камионом, погодне да обезбеде струју за појединачне објекте.

"Ваша слика нуклеарне енергије су џиновски, цилиндрични бетонски расхладни торњеви који избацују пару на локацију која заузима стотине хектара земље. Ускоро ће постојати алтернатива", поручује директор за нове реакторе у Институту за нуклерну енергију САД Марк Никол.

Брет Кугелмас, оснивач "Ласт енерџија", каже да би цена испоручене енергије могла бити значајно мања.

"'Микрореактор' који смо развили је иста основна технологија, исти материјали које видите како напајају 300 електрана широм света и доприносе са скоро 10 одсто глобалне производње електричне енергије. Процес изградње је радикално поједностављен и драстично ћемо смањити цену испоручене енергије", каже Кугелмас.

Немачка продужила рад нуклеарки 

Немачка је недавно срушила торњеве нуклерке Библис. Она је угашена 2011. после катастрофе у Фукушими када је Немачка одлучила да затвори свих 17 нуклеарки.

Енергетска криза пореметила је планове – преостала три реактора требало је затворити у децембру, али им је рад продужен, за сада до априла.

И док Немачка тврди да може без нуклеарне енергије, из Француске оцењују – електрична енергија из њихових нуклеарки у наредној деценији биће кључна и за европску енергетску сигурност.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво