Читај ми!

Министарка пољопривреде са млекарима - састанак нови, проблеми стари

Сва дуговања из прошле године пољопривредницима ће бити исплаћена до краја марта, потврдила је ресорна министарка на састанку са сторчарима у Богатићу. Они нису задовољн најављеним повећањем премије за млеко и субвенција по грлу, сточари у Мачви су незадовољни, и траже већа давања.

Састанак нови, а проблеми у млекара стари. Мачвански сточари ресорној министарски предочили су захтеве.

"Да се повећа премија са десет на двадесет динара. Да субвенције иду са 25 на 40 хиљада динара по грлу. Ми тражимо да буде минимална откупна цена млека 78 динара плус ПДВ", каже Душан Обренчевић из Глушаца.

Милан Пајић из Бадовинаца предлаже обуставу увоза, да се да приоритет домаћем млеку и сачува производња.

Премија за млеко ове године биће 15 динара по литру, а субвенција по грлу 30.000 динара, потврдила је министарка пољопривре Јелена Танасковић. Најављује и помоћ у набавци јуница.

"Финасираћемо куповину нових стеоних јуница 50 одсто, генерално купљених, и то ће трајати целе године, не месец дана. Да ли сте је увезли, или сте је купили овде на тржишту, потпуно је небитно", рекла је министарка.

Сва дуговања из прошле године биће, обећава, исплаћена до краја марта. Од априла, креће подношење захтева за субвенције у овој години.

"Сви ће бити измирени, и просто, здравије ћемо ући у 2023. и нема преноса више дуговања, и нема тих спекулација око тога да ли је неко оставарио право или не. Зато ће бити јавни позиви, они ће трајати месец дана. Ја сам то и сад њима рекла, након тога иде обрада и исплата. Од затварања позива, наредних месец и по дана ће бити исплата", каже министарка.

А када ће и за колико бити повећана и загрантована минимална откупна цена млека, пољоприврници су бар за сада остали без одговора.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво