Читај ми!

Цена меса поново препуштена тржишту, хоће ли бити нових поскупљења

Влада је укинула ограничење цене одређених врста свињског и пилећег меса које је било на снази претходних месеци. Иако многи страхују да би сада могло да дође до поскупљења, и произвођачи и продавци кажу да то није релано очекивати јер су цене већ високе.

Формирање цена појединих врста свињског меса и пилетине поново је препуштено тржишту. После нешто више од пола године, Влада више не ограничава цену за бут, плећку, врат, крменадле и пилетину. Нова вест, бар за сад, грађане не удара по новчанику.

Свињско месо кланицама се продаје за око 230 динара живе ваге, али се цена до кућне трпезе, увећа троструко. Највише због трговачке марже која је укинутом уредбом била ограничена на максималних 10 одсто. Она ће сада моћи слободно да се формира, па и произвођачи очекују незнатну промену у цени откупа.

"Очекујемо раст 10 до 20 динара у неком наредном периоду што не би знатно утицало на пораст цене меса у малопродаји. Нормално, не може се гарантовати цена у малопродаји због система супермаркета и осталих продаваца меса јер не знамо на којој ће се основи марже базирати у даљој продаји", каже Братислав Богатић, произвођач у "Агропапуку".

Београдски месари кажу да поскупљења за сад нема. Хоће ли тако и остати, не могу да гарантују.

У Привредној комори тврде - поскупљења неће бити и грађани не треба да се брину. Те тврдње заснивају на чињеници да се, како кажу, услови производње нису променили у односу на период када је цена меса ограничена.

"Услови су у потпуности исти, сматрам да престанак ове уредбе може да допринесе можда чак побољшању трговине и потрошње свињског меса. У овом ланцу произвођачи свиња, фармери, кланично-прерађивачка индустрија и трговци нико не би добио ако би дошло до повећања цена јер би се у том случају смањила потрошња", каже Ненад Будимовић из ПКС.

И министарство трговине понавља - неће дозволити раст цена и да прате ситуацију на тржишту. Под контролом Владе, а не тржишта, бар до краја фебруара остале су цене уља, шећера, брашна.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара