Читај ми!

Зелена енергија је женског рода – пројекат за охрабривање жена да уђу у сектор обновљиве енергије

За пет година у свету ће бити дуплирани капацитети обновљиве енергије. Из Владе поручују да је и Србија на зеленом путу и ове године биће завршени прописи који ће омогућити већа улагања. То је шанса и за женско предузетништво. У Београду се одржава конференција под називом "Зелена енергија је женског рода" у организацији Удружења обновљивих извора енергије Србије. Директорка Удружења Данијела Исаиловић каже за РТС да је циљ пројекта да покаже да послови, нарочито високи положаји, у сектору зелене енергије нису резервисани само за мушкарце.

Конференција је део пројекта "Пут до већег учешћа жена у сектору обновљивих извора енергије", а организује је Удружење за обновљиве изворе енергије Србије у подршку амбасаде Kанаде.

Директорка Удружења за обновљиве изворе енергије Србије Данијела Исаиловић рекла је за РТС да је циљ пројекта да покаже да послови, нарочито високи положаји, у сектору зелене енергије нису резервисани само за мушкарце.

"Ми желимо да покажемо да жене могу да буду и директорке и менаџерке и руководиоци соларних електрана, ветропаркова и хидроелектрана, а да такође могу бити и власнице компанија. Да подстакнемо младе девојке да се приликом одабира образовања усмере ка техничким факултетима или неким другим образовним профилима како би једнога дана радиле у сектору обновљиве енергије", навела је Исаиловићева.

Додала је да је истраживање које су спровели показало да свака пета жена верује да може бити лидер енергетске транзиције и оценила да то није добар податак.

"Добро је да жене верују у зелену енергију да је то нешто добро и такође оно што су препознале као највећи проблем је аерозагађење. Тако да сви морамо на томе више да радимо", истакла је Данијела Исаиловић.

Навела је да је у Србији изграђено 398 мегавата ветроелектрана, од чега су 312 мегавата изградили чланови Удружења за обновљиве изворе енергије Србије и у то инвестирали више од 700 милиона евра.

"То је све изграђено у периоду од 2016. до 2019. године. Сада имамо једно затишје које је проузроковало нефункционисање односно недостатак имплементације Закона о коришћењу обновљивих извора енергије. Имамо два ветропарка у изградњи – ветроелектрана 'Kривача', једног приватног инвеститора и ветропарк 'Kостолац' нашег ЕПС-а", рекла је Исаиловићева.

Како је навела, у развоју су пројекти из енергије ветра и енергије сунца који ће донети 17.000 гигавата за прикључење на мрежу.

"И то је дакле, један податак који није добар, јер смо дошли у ситуацију да имамо превише захтева за прикључење, а то је превелико оптерећење за нашу мрежу. Дакле, држава ће морати да нађе механизам и да селектује да направи филтер како би остали пројекти који су заиста добри и који ће се заиста и реализовати и донети Србији више зелене енергије", навела је Исаиловићева за РТС.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се