Читај ми!

Колективни уговор у "Зиђину" после радничких протеста, шта је био камен спотицања

Представници четири репрезантативна синдиката компаније "Србија Зиђин копер" и пословодство потписали су у Бору колективни уговор који је био вишемесечни предмет спора синдиката и руководства те компаније. Зараде радника, постигнутим договором, са нижим коефицијентом биће повећане за 15 одсто, а за оне са вишим проценат повећања биће око 13 одсто.

Синдикати су задовољни постигнутим договором. Цена радног сата је повећана са 177 динара на 192 динара, а исплата од 4.000 динара која ће се линеарно исплаћивати запосленима на предлог послодавца, ући ће у основну зараду, кажу у синдикату.

Запослени са нижим коефицијентом, слабијим зарадама, добили су веће повећање од запослених који имају веће зараде", објашњава председник гранског синдиката рударства и металургије "Независност" Часлав Гаврић.

Договором су сви на добитку – радници, компанија и Град Бор, истакао је први човек Града.

"Буџет Града 2018. године био је 1,7 милијарди динара. Данас има 6,4 милијарде са пројекцијом да ће до краја ове године имати четири милијарде. Четири пута већи", градоначелник Бора Александар Миликић.

Шта је био камен спотицања 

Потписивање колективног уговора, веома је важно за целу нашу земљу, рекао је министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић, који је присуствовао овом догађају.

Истакао је и да је "Зиђин", један од највећих извозника и компанија која много доприноси расту бруто друштвеног производа.

"Бор је почео да иде у овом тренутку, две године испред Србије. Са сваким даном и наредним месецом ићи ће и више од две године", истакао је Селаковић.

До новог колективног уговора није се дошло лако. Камен спотицања био је Правилник о раду који је, према мишљењу синдиката, донет једнострано и због којег је било неколико протеста.

Последњи протест, завршио је блокадом улазних капија компаније, који је на неколико сати блокирао саобраћај.

"Зиђин" обећава пречишћавање вода 

Руководилац сектора за екологију у "Србија Зиђин копер" Мирјана Марић за РТС каже да је у делу екологије компанија 197 милиона америчких долара уложила у агрегате, али и у све локације за које је планирана санација после доласка у Бор и склапања партнерства са Владом Србије.

"Радило се на унапређењу агрегата, који ће бити у функцији стабилизације и причишћавање отпадних гасова. Изграђене су и фабрике за третман отпадних вода", наводи Марићева.

Додаје да се радило и на системима за стабилизацију прашине у дробилишним постројењима у рудницима, али и на системима за третман и препумпавање отпадних вода.

"Циљ компаније је да се водни ресурс поново користи, као и да се после третмана вода поново користи у процесима", каже Марићева, додајући да ће "Зиђин" наставити да ради на циљу пречишћавања отпадних вода, које имају директан утицај на реке.

Према њеним речима, у зонама нових објеката санира се површина, а са рекултивацијом се не стаје.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво