Читај ми!

Паметни роботи беру воће и подижу југ Србије на ноге

Још једну зграду Научно-технолошког парка у Нишу држава ће почети да гради до краја године. Премијерка Ана Брнабић каже да ће поред осам инвеститора заинтересованих за отварање погона на југу Србије, покретач краја заправо бити повећање капацитета у Научно-технолошком парку.

Робот Агар је универзални робот за послове у пољопривреди и направљен је у нишком научно-технолошком парку.

"Тренутно смо постигли да чупамо коров и да, рецимо, беремо воће, међутим, ту радимо још на неким дорадама. У принципу, то је сада вештачка интелигенција којом треба да препознамо да ли је воће зрело или није зрело", објашњава Никола Велчев из компаније "Коминг компјутер инжењеринг" из Ниша.

У две године, колико постоји Научно-технолошки парк у Нишу, креирано је више од 200 производа или услуга у 54 компаније у којима ради више од 500 углавном младих људи.

"Из овог Научно-технолошког парка годишње се извози 20 милиона евра услуга, памети, производа, решења неких проблема и имамо најмање 10 стартап компанија које су у овом тренутку на чекању. Дакле, потребан нам је додатни простор и ја сам убеђена да ће управо ово овде, овај Научно-технолошки парк бити будући мотор развоја Ниша", поручила је премијерка Ана Брнабић.

У новом парку који ће бити спојен са постојећом зградом имаће места за 1.200 радника. Премијерка каже да је на подручју Нишавског округа у последњих 10 година отворено 16.000 радних места. Нових 30 радника запослило се у фабрици комуналних возила "Ресор" у Гаџином Хану, захваљујући улагању Развојне агенције Србије.

"Мени много значи зато што сам одавде из Гаџиног Хана да не путујем, а и драго ми је да бар неки погон постоји у селу", истиче металостругар Бобан Илић.

"Тридесет радника у нашем Заплању је више вредно него петсто запослених људи у неком већем граду", поручује председник Општине Гаџин Хан Милисав Филиповић.

Премијерка Ана Брнабић је обишла и реновирану зграду амбуланте у заплањском селу Велики Крчимир. Готово четири милијарде динара уложено је у обнову више од 80 домова здравља и амбуланти у 58 градова.

"Радимо и велике пројекте у здравственој инфраструктури – Клинички центар Ниш, Клинички центар Војводине, Клинички центар Србије у Београду. Кренућемо Клинички центар Крагујевац, опште болнице, али такође су нам једнако важни и мале здравствене станице, домови здравља и амбуланте по селима", каже премијерка.

Сто дана рада Владе, који су, према речима премијерке, протекли у знаку нестабилности на Косову и Метохији, биће обележени седницом у Лебану, чиме ће, како је рекла, такође бити дат подстрек развоју овог дела Србије.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво