Читај ми!

Eкономиста Ђуричин: Добро осмишљена трансакција, Србија прати трендове

У условима поремећених токова, Србија налази начине да одржи кориговану макроекономску стабилност, каже за РТС економиста, професор доктор Драган Ђуричин поводом вести да је држава емитовала еврообвезнице, при чему је прикупљено 1,75 милијарди долара.

Професор доктор Драган Ђуричин је, говорећи о економским очекивањима када је реч о 2023. години, рекао да глобална економија пуца по многим шавовима.

"Глобална економија се од 2008. налази у кризи која се котрља, која се јавља у различитим формама и коју реактивне економске политике нису успеле досад да умире. И човечанство је у регресији, у поремећеним токовима, систему вредности, економија пуца по многим шавовима", рекао је Ђуричин.

Министар финансија Синиша Мали саопштио је да је Србија емитовала еврообвезнице деноминоване у доларима рочности пет и десет година, при чему је прикупљено милијараду и 750 милиона долара, уз највеће интересовање инвеститора за српске обвезнице у историји. Ђуричић каже да је добро што Влада и Министарство финансија прате трендове на глобалном финансијском тржишту.

"За првих 15 дана јануара продаја обвезница на глобалном нивоу је 40 процената већа него током целе прошле године. Дошло је до структурних промена на тржишту капитала које иду у правцу фаворизивања инструмента финансирања са мањим ризицима, тако да државне обвезнице, као хибрид између акција и кредита, постају веома атрактивне. Промет за првих 15 дана био је преко 600 милијарди долара", навео је проф. Ђуричин.

Наводи да је Србија овим потезом показала себи, али и финансијским посредницима да је кредибилна.

"У условима поремећених токова, Србија налази начине да одржи кориговану макроекономску стабилност. Ово је позитиван одговор светског финансијског тржишта на наше макроекономске фундаменте", рекао је Ђуричин.

Истиче да је реч о добром осмишљавању целе трансакције, што је последица праћења трендова.

"То је за нас прилика да добијемо већи фискални простор и наставимо са финансирањем инвестиција са утицајем: инвестиција у инфраструктуру – физичку и дигиталну, које обезбеђују утицај државе на раст агрегатне тражње", рекао је проф. Ђуричин.

У видео-снимку можете погледати цело гостовање проф. др Ђуричина у Јутарњем програму РТС-а. 

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се