Читај ми!

Бајатовић: Енергетски смо безбедни, настављамо акцију гасификације домаћинстава

Изградњи гасне интерконекције до Бугарске, Ниш–Димитровград, Влада је дала приоритет и статус пројекта од посебног значаја за Србију. У плану је и градња трасе Ниш–Батајница и гасно повезивање са Северном Македонијом. "Србијагас" има задатак да убрза гасификацију земље како би се што више грађана и привреде прикључило на гас. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић каже за РТС да је гасификовано око 40 одсто Србије, а по броју становника 55 одсто.

Душан Бајатовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да ће радови на нашој деоници гасовода до Бугарске бити завршени пре почетка следеће грејне сезоне.

"Тренутно је набављено око 50 одсто цеви, очишћено око 80 одсто хумуса и око 90 одсто трасе је рашчишћено. Заварено је негде око 25 одсто цеви и требало би да почне полагање. Експропријација је успешно завршена. Са завршетком српске трасе од Ниша до Димитровграда неће бити проблема. Мислим да ће бугарска страна до 1. фебруара урадити први завар и очекујем да ћемо тај интерконектор који ће повезивати српски и бугарски гасни систем мимо Турског тока омогућити и диверзификацију", казао је Бајатовић.

Према његовим речима, ми бисмо суштински имали интерконекткор од Баумгартена у Аустрији, преко мађарског транспортног система до терминала Ревитоузо до Александрополиса у Бугарској, приступ Тапу и Танапу, уз краткорочне капацитет користећи трансбалкански гасовод који је некад повезивао Украјину, Бугарску и Грчку.

"То су потпуно нове могућности, јер можемо да добијемо ЛНГ. То је диверзификација и извора и снабдевача", наводи Бајатовић.

На питање докле се стигло са гасификацијом Србије, Бајатовић наводи да би требало да се уради нешто у Миријеву и Малом Мокром Лугу и да је Београд практично 100 одсто гасификован, као и Пожаревачки округ.

"Радимо гасовод високог притиска Београд–Ваљево–Лозница. Императив је да завршимо индустријску зону у Ваљеву, да гасификујемо Ваљево због загађености, вероватно ћемо захватити и Уб из истих разлога. Морамо и интерконектор до Северне Македоније да урадимо, то је европски захтев. Идеја нам је да гасификујемо и Лесковац. Две огромне фабрике треба да се граде у Врању. Требало би да гасификујемо Пирот, то ћемо почети вероватно крајем ове године, јер како се буде завршавао гасни интерконектор, требало би да урадимо пре свега индустријску зону. Раде се Краљево и Трстеник и завршава, а биће у току ове године, гасовод високог притиска од Александровца до Тутина. Градиће се од Параћина до Зајечара и луке Прахово, исто један велики капацитет. Све ће то омогућити потпуну гасификацију на истоку Србије. То је један план", каже Бајатовић.

Гасификовано око 40 одсто територије Србије 

Ако бисмо гледали територијално, гасификовано је око 40 одсто Србије, а по броју становника 55 одсто, додаје Бајатовић.

"Кад је била корона, производни ланци су прекинути и ми тешко долазимо до сетова. Требало би да уђемо у пројекте такозваних паметних бројача. Мислим да ћемо у другој половини фебруара наставити акцију – 780 евра на три године у динарима без камате, плаћање уз рачун. Тренутно имамо око 37.000 захтева које нисмо у могућности да испунимо. Најмање смо очекивали да имамо проблем са набавком сетова. 'Србијагас' то може финансијски да поднесе. Цена је субвенционисана од буџета, и Србијагас је узео нешто кредита. Добро је што на берзи пада цена гаса", указује Бајатовић.

Оно што су се договорили председници Вучић и Путин, каже, беспрекорно се одвија.

"Ничим нисмо угрожени у снабдевању. Имам око 15 одсто ниже од оне цене коју бисмо плаћали на референтној холандској берзи. Имамо довољне транспортне капацитете. Све компресорске станице 'Србијагаса' су у беспрекорном стању. Банатски двор је пун, у Мађарској смо негде на више од 280 милиона метара кубних. Енергетски смо безбедни, то је најважније", напомиње Бајатовић.

Наплата на 98 одсто 

Истиче да је наплата веома добра.

"Сви разумеју да смо тиме помогли и становништву и индустрији и конкурентности производа који постоје. Наплата нам је на око 98 одсто, с чиме можемо да будемо задовољни. Не можемо се жалити на динамику плаћања", истиче Бајатовић.

Када је реч о најављеним реформама у енергетском сектору, Бајатовић наводи да је оснивач "Србијагаса" Влада Србије, да немају детаљна упутства, разрађују се планови, укључујући и консултанте из Норвешке.

"Ми смо ообавили раздвајање 'Србијагаса' и транспорт гаса. Да ли ће бити потребне још неке реформе, претпостављам да ћемо ускоро знати у ком смеру треба да се то тачно креће", закључио је Бајатовић.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво