Читај ми!

Продужење рока отплате кредита – каква је рачуница на крају

Грађани који имају проблем са отплатом кредита могу да продуже рок отплате и то, за готовинске и потрошачке кредите, до девет година, а за кредите за куповину моторних возила, до 11 година. Рок за подношење захтева није ограничен, али се одобрава само једанпут. И они који имају стамбене кредите могу да се јаве банци током целе наредне године и продуже рок отплате за пет година.

Народна банка Србије омогућила је олакшице за грађане који не могу да отплаћују кредите у виду продужења крајњег рока отплате.

Душан Узелац из "Каматице" објаснио је да је у позадини целе приче банкарска математика која банкама дозвољава да поступе другачије него што су то до сада радиле, а то је да клијентима продужи рок отплате кредита, али то, како каже, ништа и не морају.

То је, указује, банкарска математика где се калкулише ризик и подвлачи црвена линија где је граница да ли ће клијент вратити новац или оно преко чега банка неће прећи.

"Ако сте до сада исправно и уредно отплаћивали кредит, логично је да ћете имати лакше финансије са мањом ратом, што продужење рока то и доноси, јер када продужите рок, вама се смањи и рата", каже Узелац.

Рачуница на крају – платићете више камате 

На крају, истиче, рачуница је мало скупља – платићете више камате, али је идеја да се умањи рата онима који имају финансијски притисак.

Новац се, објашњава, изнајмљује од банке и на период на који га изнајмите на то ћете платити камату.  

Грађани који желе да им се продужи рок отплате не морају да брину о томе колико су кредитно задужени у том тренутку, а неће им се радити ни кредитна анализа.

"Ако сте до сада плаћали 20.000 динара, а рефинансирањем и продужењем рока 15.000, онда нема потребе да се преиспитује ваша кредитна способност до ситних детаља", каже Узелац. 

Питање је, наводи, како ће се третирати они који су без посла и то је оно што може да буде црвена линија, да банка некоме не одобри продужење рока, јер је то ризик.

Банке су продавнице новца и неће радити без профита

Иако се очекује да банке изађу у сусрет и помогну, ипак су оне само продавнице новца и неће радити ништа што не доноси профит или их тера у минус, објашњава Узелац.

Према његовим речима, за сада нема неких драстичних померања и кашњења грађана у отплати кредита.

Кредит се, каже, узима и паметно и коригује када видите да ће доћи до проблема.

Онима који га уредно отплаћују саветује да не дирају ништа и да не продужавају рок.

"Грађани који не желе да признају себи да имају проблем са финансијама лако улазе у кредит, то им дође главе за годину-две. Поента управљања финансијама и кредит који се узима треба да има рату онолико колико вам остаје на крају месеца", каже Узелац.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво