Читај ми!

Фармери се и даље муче са нивоом афлатоксина у млеку, како да се ускладе са европским стандардом

Произвођачи млека у Србији годинама муку муче са афлатоксином у млеку, јер је дозвољени ниво те материје у Европској унији 0,005 микрограма по литру, док је код нас пет пута већи. Иако је требало да се наши произвођачи млека уклопе у европски стандард до 1. децембра ове године, тај рок је померен за још годину дана.

Са годишњом производњом од 100.000 литара млека и 40 музних крава, Петер Чорба из Мужље поред Зрењанина, убраја се међу веће индивидуалне произвођаче у Србији. Овом производњом се бави већ три деценије и њему афлатоксин задаје озбиљне проблеме.

"Тридесет година се бавим са овом производњом, млечним говедарством, а са афлатоксином у задње време смо на граници. Пратимо те неке трендове које кажу у Европи и самим тим, бар ја сам дошао до тог производа МТ и ставили смо мало у пробу да видимо како функционише и први резултати који су нам дати, пошто је укључен новосадски Пољопривредни факултет за сточарство, су позитивни", каже Петер Чорба.

Ових дана широм Србије организују се едукативни семинари на тему како смањити афлатоксин у млеку и остварити европски стандард. Предавачи су еминентни европски стручњаци из ове области.

"Начин је да то урадимо да користимо оксиданте микротоксина, један од производа које можемо користити је МТ, и  користимо га сто грама по крави. Можемо га користити и за остале животиње свакодневно док не решимо проблем са афлатоксином у млеку", каже Нандор Пал, представник "Олмикс групе" из Румуније.

"Неколико већих млекара у Србији су препознале МТ, препознале су француски производ који се користи у пуно земаља Европе и већ су купили количине које дају даље својим фармерима од којих купују млеко", каже Боривој Јаковљевић, специјални саветник "Шмек-Комерца".

То је, каже, један од начина како фармери могу дођу до тог производа, а други је преко продавница сточне хране и пољопривредних апотека.  

Афлатоксин је канцерогена материја која је производ развоја плесни која се јавља у сушним годинама у млеко ова гљивица стиже преко кукуруза који је део сточне хране,а да ли ће нова примена додатка сточној храни која се за сада увози коначно дати жељене резултате сазнаће се веома брзо.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво