Читај ми!

Стакић: Постоји још простора за повећање каматних стопа, релаксација у другој половини 2023.

Никола Стакић, професор факултета Сингидунум рекао је за РТС да гледајући неке друге земље које имају сличне монетарне политике као што има Србија, нажалост нема лепе вести, јер се може очекивати додатно монетарно пооштравање. Неку релаксацију можемо очекивати од половине следеће године, истакао је Стакић.

Стакић је рекао да је повећање каматне стопе на 5 одсто очекивана одлука НБС, на почетку године имали смо камату од један одсто.

"Гледајући неке друге земље које имају сличне монетарне политике као што има Србија, нажалост немамо лепе вести, можемо да очекујемо додатно монетарно пооштравање и неку релаксацију од половине следеће године", истакао је Стакић.

Појаснио је да је тај закључак на основу посматрања инфлације, као основног макроекономског феномена који утиче на монетарно заоштравање, а постоје и одређени специфични термински инструменти који се односе на еурибор, који сугеришу да постоји још простора за повећање каматних стопа.

Међутим, додао је да у САД и Европи имамо неко благо успоравање раста цена.

Народна банка Србије донела је одлуку која омогућује банкама да клијентима који имају проблеме у отплати или желе да рефинансирају кредит то учине на добровољној основи.

Тако се дужницима продужује рок за узимање кеш кредита до 9 година. За потрошачке односно ауто кредите до 11 година. Клијентима који имају стамбене позајмице може се продужити рок отплате за пет година.

Стакић каже да је ово почетна мера НБС, више као препорука или као могућност, а на крају пословне банке су те које ће проценити кредитни ризик.

"Пре глобалне финансијске кризе еурибор је био и преко 5. Ми смо се мало навикли на еру јефтиног новца, где је каматна стопа била чак и негативна. Банкарски сектор добро стоји. НБС ће пратити какао мере монетарног затезања утицати на кредитну способност отплате обавеза и благовремено реаговати са неким другим сетом мера", напоменуо је професор Сингидунума.

Стакић је рекао да се број банака које нуде фиксну каматну стопу смањује, али узети сада кредит са фиксном каматом може на дужи рок више коштати, зато што су банке укалкулисале разне премије и ризике у ту каматну стопу.

"Не значи да ће оваква ситуација трајати и после 2024. године, а ви ћете остати да плаћате веома високу фиксну каматну стопу која је тренутно на тржишту. Можда је најбоља препорука кредит сада узети само под нужним морањем", напоменуо је Стакић.

Додао је да је банкарство мање профитабилан сектор, али је битно за грађане да знају да је банкарски сектор добро капитализован, да је стабилан и да је ликвидан, како не бисмо имали неке системске проблеме у финансијама.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво