Ривијан отворио технолошки центар у Београду; Вучић: Најбољег из света смо довели у Србију

Амерички произвођач електричних возила Ривијан свечано је отворио технолошки центар на Новом Београду, у присуству председника Србије Александра Вучића. Отварању присуствује и министарка науке Јелена Беговић, потпредседница компаније за аквизицију талената Синди Никола и виши потпредседник за развој софтвера Васим Бенсаид, као и амбасадор САД Кристофер Хил.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању да је за нашу земљу веома значајно што је дошла једна таква компанија и да не може да сакрије срећу.

Председник Вучић је изјавио да је Ривијан најиновативнија компанија у целом свету када су у питању електрична возила.

"Најбољег из света смо довели у нашу Србију. И да додам, Србија је то једина успела у целој Европи. Не постоји другде, имате Америку и Канаду на северноамеричком континенту. Нико други у Европи ту не може да се похвали. То је нешто за шта живите, то је нешто за шта радите, то је нешто за шта се борите", навео је Вучић. 

Срећан је, истиче, када се такве ствари дешавају у нашој земљи.

Вучић је рекао да су "звездане стазе" стигле у Србију с обзиром да је дошла једна од најиновативнијих компанија у свету за е-возила.

"Данас сам први пут осетио како то изгледа бити Жан Лик Пикард из Звезданих стаза и седети за командама потпуно интелигентног возила на електричних погон", рекао је Вучић.

Истакао је да се нада да је отварање техолошког центра само почетак и први стадијум и да ће се и производити та електрична возила у Србији.

Поручио је да ће држава дати све од себе да чува Ривијан у нашој земљи.

"Ривијан ће у наредне две године имати 500 запослених у технолошком центру у Београду и Новом Саду, али верујем да је то само почетак", истакао је Вучић.

Председник је рекао да је поносан и честитао грађанима Србије на том успеху.

"Србија је данас на иновативно-технолошкој мапи и РНД и техничких центара у свету са најиновативнијом компанијом у свету бљеснула пуним сјајем и зато сваки грађаним треба да буде поносан", рекао је Вучић и додао да се нада да ће у наредних месец или два моћи да објави још неке добре вести.

У сваком случају ово је једна од најлепших вести коју смо могли да понудимо нашим грађанима, додао је Вучић.

"Стар трек је стигао у Србију" 

"Стар трек је стигао у Србију, ово је велики успех и победа за Србију, али и велика победа и залог за будућност и за Ривијан", нагласио је Вучић.

Навео је да треба да радимо на повећању наших капацитета, одличног Факултета техничких наука у Новом Саду, али и свих других, Електротехничког и Машинског у Универзитета у Београду, јер ће бити потребно још стручних људи. Вучић је казао да треба још брже и више да се уђе у дуално образовање, које се показало веома добро. Када сам ушао у ово возило, нема ниједно дугме да се притисне пошто је све на дисплеју или на гласовној поруци, додао је Вучић.

"Ове године ћемо значајно прећи и можда бити и близу 1,3 или 1,4 милијарде долара трговинске размене са САД, која расте сваке године, а ове ће бити за више од 32 или 33 одсто већа него у 2021. Нека је један део тога заснован на повећању цена, али један део свакако није. То су добре вести за нас", навео је Вучић.

Подсетио је да амерички НЦР сада запошљава више од 5.000 људи у Србији.

"Имао сам јутрос неке друге састанке, али званични део дана ми је почео разговором са амбасадором Кристофером Хилом, можете да замислите наше теме, од Косова до санкција (Русији) и свега другог - само главобоља, али овде видите за шта ззивите и за шта се борите", навео је Вучић.

Захвалио је амбасадору Хилу на помоћи нашој земљи и пожелео компанији Ривијан успех у пословању.

Представници компаније су представили Вучићу најновији модел, једно од електричних теренских возила Ривијана, и нагласили да оно нуди возачима заста једно фантастично искуство, с обзиром на то да има снагу од чак 835 коњских снага.

Како су рекли из компаније, представљени теренац постиже изузетну брзину за само три секунде и има батерије од 135 киловата. Такође, возило је опремљено са доста технологије и има чак 11 камера, које користи како би се боље кретало и пратило саобраћај.

Хил: Пријатељство са Србијом све јаче 

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил изјавио је приликом отварања технолошког центра америчког произвођача електричних возила Ривиjан да је и то доказ да пријатељство САД са Србијом све јаче и јаче.

"Наше пријатељство са Србијом расте све јаче, ова инвестиција није само развој у технолошка решења већ инвестиција у будућност ове земље, у младе, у једно пријатељство које има сјајну будућност", рекао је Хил.

Хил је истакао да му је велика част што је на отварању технолошког центра.

"Компанија Ривијан се лепо уклапа са српском културом. Са гледишта америчке амбасаде поносни смо што је овде Ривијан. Посматраћемо како ово расте, док истовремено наше пријатељство са Србијом расте", додао је Хил.

Хил је рекао да Американци воле две ствари – аутомобиле и авантуру.

"За оне који не познају Американце – треба да знате да волимо аутомобиле. Али, водимо рачуна и о заштити животне средине. Ако погледате животно окружење, нећете наћи јачу заштиту животне средине него у Америци. Такође, волимо авантуре, волимо да склапамо нова пријатељства, а у Србији управо то имамо", додао је Хил.

Никола: Центар у Београду глобално комплементаран

Потпредседница америчке компаније Ривиан за аквизицију талената Синди Никола рекла је на свечаном отварању да је поносна што ће Ривијан имати технолошки центар у Београду, који ће бити глобално коплементаран као и да желе да искористе таленат и знање који постоје у Србији.

Навела је да у Сбији тренутно имају 14 запослених, а да ће их до краја месеца бити 25. Захвалила је на сарадњи која је до отварања трајала годину и по дана и додала да су са тимом Србије на овом пројекту сарађивали као једна породица.

Истакла је да је циљ Ривиана који производи електрична возила борба против климатских промена и заштита планете, а за то је, како је оценила, једина могућност да имају најбоље људе.

Додала је да је глобално та компанија за две и по године стигла са 1.200 на 14.000 запослених.

"Желимо да искористимо талент и знање које постоји у Србији. Пар месеци тражимо кандидате. Овде су људи сјани, имају ДНК са страшћу, истрајношћу издржљивошћу", рекла је Никола.

Најавила да ће бити настављена партнерства са индустријом и академским светом у Србији, јер циљ не могу остварити сами.

"Србија је изузетно битна за нас", поручила је Никола.

Потпредседник Ривијана за развој софтвера Всим Бенсаид захвалио се на подршци пруженој да би та компанија дошла у Србију.

Истакао је да је софтвер суштина искуства за клијенте, те да скуп технологије развијен у компанији одређује возила.

Додао је и да клијенти са Ривиан возилима истражују свет на безбедан начин.

Истакао је и да је импресиониран биографијама у пријавама за посао, а најавио је да ће запослене и руководиоце тражити из ове заједнице.

"Посао тима у Београду, допринеће да ту ствари буду све боље и боље, радујемо се раду, расту тима у Београду", рекао је Бенсаид.

Неколико стотина пријава за посао 

Компанија Ривијан је саопштила да је до данас пристигло неколико стотина пријава за посао у центру у Београду, од чега је највише интересовања било за радна места у оквиру мапирања, инфотејмент, напредног система за помоћ возачу и ИТ услуга.

Навели су да су први запослени почели с радом претходних дана, као и да ће Ривијан у наредним недељама и месецима ширити тим у Београду.

Ривијан ће, како је раније најављено, пре краја ове године отворити 200 радних места за инжењере, а онда 1.000 радних места.

Ривијан са седиштем у Калифорнији, познат по производњи електричних камионета и теренаца, у септембру је званично најавио да у Београду отвара центар за истраживање и развој са намером да запосли локални технички кадар и инжењере из аутомобилске индустрије.

Компанија ће у Србији, како је раније објављено, пословати под именом Ривијан СЕ Јуроп д. о. о. Београд.

Компанија Ривијан је основана 2009. и бави се дизајнирањем и производњом електричних возила.

Први модели возила су Р1Т, "пикап" са два реда седишта за пет путника, који је проглашен најбољим возилом у својој категорији, као и Р1С, СУВ са три реда седишта за седам путника.

Како су медији објавили, та возила су комбинација одличних перформанси, употребне вредности и ефикасности.

Возила Р1Т и Р1С опремљена су напредним технолошким системима, укључујући електронику возила, акумулатор, електрични погон, шасију, драјвер плус напредни систем помоћи возача (АДАС) и дигитално управљање.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво