Србија, Словенија и ЕУ оснивају регионалну берзу струје АДЕКС

Електромрежа Србије је саопштила да ће оператори преносних система из Словеније и Србије заједно са Европском берзом ЕПЕКС СПОТ-ом успоставити прву регионалну берзу електричне енергије за централну и југоисточну Европу

Нови правни субјект "Алпско-јадранска дунавска берза електричне енергије - AДЕКС" ће понудити хармонизоване и јединствене услуге спот трговине електричном енергијом у Словенији и Србији, са циљем да своје пословање и услуге прошири на друге земље у региону централне и југоисточне Европе, наводи Електромрежа Србије.

Оператери, ЕЛЕС ( Словеначки ), ЕМС (Српски )и ЕПЕКС СПОТ ће у свом власништву имати исти број акција АДЕКС-а.

Споразум предвиђа пословно спајање Словеначке берзе струје БСП и српске СЕПЕКС.

EПЕКС СПОТ и оператори преносних система Словеније и Србије ће бити оснивачи и акционари новоосноване берзе електричне енергије АДЕКС, са пословним седиштем у Љубљани и главним сталним канцеларијама у Љубљани и Београду. 

"На овај начин унапређујемо тржишну културу у нашем региону, обезбеђујући највише стандарде трговања, напредна техничка решења, изузетне берзанске услуге, транспарентност и иновативност", рекао је генерални директор ЕЛЕС-а Александар Мервар.

Генерална директорка ЕМС-а Јелена Матејић је рекла да ће то изванредно достигнуће додатно подстаћи развој регионалног тржишта електричне енергије и пружити авангардни и одржив ''роле модел'' за остале земље централне и југоисточне Европе да се придруже овој напредној пословној инфраструктури".

"АДЕКС ће ЦСЕ заједници понудити најбоља решења за трговање и клиринг, а помоћи ће и даљем расту ликвидности тржишта у овим захтевним временима. Очекујемо такође и да ће убрзати толико жељену имплементацију пројеката спајања тржишта у овом региону и тиме комплетирати пан-Европску интеграцију спот тржишта електричне енергије", рекао је главни извршни директор ЕПЕКС СПОТ-а" Ралф Даниелски. 

Да би се ово пословно спајање реализовало, истиче се да морају бити издата сва важећа регулаторна одобрења, као и провера усклађености са осталим правним захтевима.

Такође, Електромрежа Србије истиче и да су поред оператора наведених земаља, поодмакли разговори и са МАВИР-ом, мађарским оператором преносног система. 

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара