Читај ми!

Цене и добро попуњени рафови купцима најважнији – стручњаци апелују на потрошачку солидарност

Данас је Међународни дан потрошача. Епидемија и криза у Украјини утицали су на промену њихових приоритета. Ланац снабдевања код нас добро функционише, а у овом тренутку то је кључна тема, кажу стручњаци.

Цене и добро попуњени рафови прехрамбеним производима јесу оно што занима купце.

"Корона и догађаји који су уследили принудили су нас да интервенишемо и у смислу заштите потрошача увођењем уредби које су ограничавале цене основних животних намирница, цене хлеба и у последње време на цене нафтних деривата", каже Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине.

Нема разлога за повећану куповину, кажу у Привредној комори Србије.

"Фокус је да производи буду доступни и да производи буду на полицама. Све остало је постало мање важно укључујући и цене производа, као и начин на који су они упаковани и изложени. Нажалост, фокус потрошача је да радње буду добро снабдевене", наводи Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

"Из потрошачког угла ја бих посебно позвао потрошаче и указао на потребу потрошачке солидарности. Јер уколико ми данас купимо нешто што нећемо потрошити, остаће неко без те хране или тог производа или лека сутра", поручује Петар Богосављевић из Покрета потрошача Београда.

Потрошач има право и на безбедност, да буде информисан, да има право избора и право да буде саслушан. Колико о томе знају, могу да провере у е-киоску који је поставило Министарство трговине. Ускоро ће се такви дигитални сервиси појавити и у осталим градовима. Министарство привреде је на првој седници Владиног Савета за квалитет представило програм субвенционисања квалитета производа, за шта је опредељено 50 милиона динара.

"Субвенционисаћемо 40 до 60 одсто цертификације производа, система менаџмента, увођења нових стандарда. То нису само бенефити на страни наших привредника, већ имамо и оно што сте ви напоменули са друге стране задовољство наших потрошача", наглашава Милан Љушић, државни секретар у Министарству привреде.

Овогодишњи Дан права потрошача, иначе, обележава се у знаку е-трговине. У прошлој години куповина преко интернета повећана је за чак 70 одсто, а укупан обрт на том тржишту је достигао 55 милијарди динара.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво