Читај ми!

Нафтни деривати и даље прескупи, земље траже начине да ублаже последице високих цена

Евро бележи раст, долар је у паду, као и цене на светским енергетским берзама. Барел нафте врти се око 100 долара, али деривати су и даље прескупи, а у неким европским земљама је несташица основних животних намирница.

У Црној Гори је, после данашњег поскупљења, рекордна цена деривата. У Аустрији литар кошта од 2 до 2,2 евра, па су улице у Бечу готово без аутомобила. Уведена је и наплата паркирања, како би смањили потрошњу нафте. Аутобуски превозници се жале да им скуп дизел угрожава рад.

"Већина грађана Беча више није у стању да напуни резервоар. Актуелна ситуација је заиста тешка и велики број породица у Бечу није у стању да издваја толико новца за бензин", истиче Немања Дамњановић, бивши посланик у Скупштини Беча.

Земље траже разне начине да ублаже последице високих цена, посебно горива. Словенија од данас ограничава цене, а Хрватска марже и таксе на деривате. Шведска је усвојила пакет помоћи домаћинствима.

"Краткорочно гледано, влада иде са привременим смањењем пореза на гориво, односно компензацијом за гориво. Помоћ се исплаћује за највише један аутомобил по особи", каже шведски министар финансија Микаел Дамберг.

Званична Будимпешта поручује да нове санкције Европске уније Русији не утичу на снабдевање енергентима Мађарске. Њихова компанија "МОЛ", која послује и у нашој земљи, наставља производњу нафте на руском налазишту.

"Важно нам је европско јединство, али имамо црвене линије, а то је сигурно снабдевање Мађарске енергијом. Нећемо дозволити да мађарски грађани плате цену рата", нагласио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Иако Светска банка апелује на потрошаче да не праве залихе горива и хране, због велике потрошње у неким европским земљама већ нема довољно основних животних намирница.

Прерађивачка индустрија у Немачкој упозорава на несташице сунцокретовог уља. И у Шпанији је на рафовима продавница све мање уља и брашна.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво