Читај ми!

Момировић са Алексијевим: На пролеће почетак реконструкције пруге Ниш - Димитровград

Министар грађевине, саобраћаја и инфраструтуре Томислав Момировић са бугарским колегом Христом Алексијевим разговарао је о решењу проблема чекања возова на граници и за пролеће најавио почетак реконструкције пруге од Ниша до Димитровграда.

Момировић после састанка са бугарским министром саобраћаја Алексијевим у Димитровграду рекао да су се договорили да се више не сме дозволити да гранична чекања за железнички саобраћај буду дуга.

У саопштењу Министарства саобраћаја истиче се да је циљ разговора побољшање протока теретног, али и путничког саобраћаја међународном пругом Ниш-Димитровград, али и на путном коридору који спаја две земље.

Момировић истакао је да Србија гради или пројектује више од 1.200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница.

"Када дођемо до граница сусрећемо се са километарским колонама, пре свега теретњака. То је нешто што погађа и нашу и економију Бугарске, истакао је Момировић.

Преем његовим речима, са бугарским кооегом се договорио да заједнички комуницирају са нашим европским партнерима како би се проблем превазишао.

Додао је да је од огромне важности пројекат реконструкције и електрификације пруге од Ниша до Димитровграда.

"Информисао сам колегу да ми планирамо да на пролеће крећемо да реконструишемо комплетно пругу од Ниша до Димитровграда", рекао је Момировић.

Момировић очекује да ће радови трајати нешто мање од три године.
„У наредним неколико месеци пуштамо брзу пругу Београд - Нови Сад, врло брзо крећемо у реконструкцију пруге Београд - Ниш", навео је ресорни министар.

Алексијев: Снажна подршка евроинтеграцијама Србије, Коридор 10 апсолутни приоритет

Христо Алексијев истакао је да Бугарска снажно подржава Србију у њеном стремљењу ка Европској унији додавши да се то и може видети и по ономе што се ради у пракси.

Извршили смо велики притисак на администрацију ЕУ да деоница од Софије према Србији буде део приритетне транспортне мреже Европе. Коридор 10 је апсолутни приоритет и за нас, јер без обзира што Србија није у ЕУ, бизнис прати најкраћи пут, а најкраћи пут је кроз Србиј, истаао је Алексијев.

Управо због тога ка Србији градимо магистрални ауто-пут 'Европа', као и железничку линију ка Србији", рекао је Алексијев и додао да ће две земље учинити све да се побољша и убрза промет робе и путника.

Према његвоим речима, лично ће иницирати састанак у Европској комисији како би се тражила подршка за озбиљно финансирање реконструкције железничке пруге од Ниша ка Бугарској.

Састанку је присуствовао и директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице за Западни Балкан, Матеј Закоњшек.

Закоњшек је рекао да му је веома драго да Србија има озбиљне пројекте који се тичу модернизације пруга и да је то од велике важности за целу Европу.

Проблем је предуго чекање на прелазак границе, и на прузи, и на путу. Разговарали смо о начинима на које може да се реши, а најефикасније је успостављање 'зелених коридора' између Србије и Бугарске и формирање заједничких граничних прелаза, што ми снажно подржавамо, закључио је Закоњшек.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара