Читај ми!

Отворена фабрика немачке компаније Бојсен у Суботици

Фабрика немачке компаније "Бојсен" (Boysen Abgassysteme, BAS) која спада у водеће светске произвођаче издувних система за аутомобилску индустрију, отворена је у пословној зони "Мали Бајмок" у Суботици, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Град Суботица обезбедио је 10 хектара грађевинског земљишта у индустријској зони у Малом Бајмоку, а вредност улагања је 65 милиона евра и представља једну од најзначајнијих гринфилд инвестиција у Србији.

Према уговору са Министарством привреде, до 2023. године фабрика "Бојсен" треба да запосли 500 радника, а инвеститору је обезбеђен подстицај од четири милиона евра.

"Бојсен" је компанија специјализовна за издувне колекторе, каталитичке претвараче, филтере за честице, пригушиваче звука, облоге и комплетне издувне системе за аутомобиле, комерцијална возила и индустријске системе. Главни купци тих производа су немачке компаније Ауди, БМВ, Дајмлер, Порше, Фолксваген, Мерцедес и МАН и британске Бентли и Ролс Ројс.

То је једанаеста страна инвестиција у Слободној зони Суботица – у којој је ангажовано 6.500 радника.

Свечаном отварању "Бојсена" присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Вучић је најпре одржао састанак са представницима немачке компаније, а затим и обишао нове погоне.

Вучић је рекао да је Србија добила фабрику у којој је процес рада роботизован и аутоматизован као у "Фолксвагеновим" фабрикама.

"Овакву фабрику до сада нисмо имали у Србији. Све је роботизовано, невероватно је како ова фабрика изгледа. У Србији никада нисам видео овако нешто. Свака част", рекао је Вучић.

Председник је у разговору са менаџментом и радницима фабрике рекао да су управо такве фабрике потребне нашој земљи и да ће "Бојсен" много значити за Суботицу.

"Војводини потребан убрзани развој и корак са Београдом"

Вучић је рекао да је Војводини потребан убрзани развој како би ухватила корак са Београдом и да томе доприносе овакве фабрике.

Председник каже да је у разговору са радницима видео да су неки од њих 80, колико их сада ради, дошли чак из Пожаревца.

Додао је да ће у тој високодигитализованој фабрици радити више од 500 људи.

Вучић је истакао да Србија данас привлачи такве инвеститоре и подсетио на речи оснивача "Тојоте" Кичира Тојоде који је рекао да пре него што неко каже да нешто не може да прво покуша то да уради.

"Када сам раније отварао фабрику вунице и трикотаже, био сам срећан, иако су то биле радно интензивне фабрике, јер ће људи добити посао. А, данас сам поносан овом фабриком, многи у региону и југоисточној Европи не могу тиме да се похвале", нагласио је он.

Вучић верује да ће Србија у ове две године, 2020. и 2021, имати највећи раст БДП-а у Европи.

Председник наводи да је, када је постао премијер, учешће пољопривреде у БДП-у земље било 11 одсто, а удео ИТ сектора три или четири одсто, док је сада удео пољопривреде испод седам одсто, а ИТ сектора 9,5 одсто, што показује како се Србија реиндустријализовала и дигитализовала.

О улагањима у Суботицу

Председник Вучић је поручио да ће држава улагати у Суботицу и да ће само у болницу уложити 4,9 милијарди динара.

Наводи да је у Суботици просечна плата пре девет година била за 53 одсто нижа него данас, али да је данас за 30 одсто нижа него у Београду и да то треба да се промени.

Додао је да је држава немарношћу у претходних 30 година довела до тога, вероватно рачунајући да су грађани на северу земље богатији од осталих грађана.

Председник је нагласио да је, на пример, једна немачка компанија "Koenig metall" дошла у Ивањицу само због Бојсена у Суботици.

Поручио је да без немачких инвеститора не бисмо успели тако брзо да реиндустријализујемо земљу, као и да је он лично отворио око 250 фабрика или положио камен темељац за њих.

За овако нешто живите и борите се, нагласио је председник Србије, који је након обраћања заједно са представницима компаније и немачким амбасадором Томасом Шибом симболично, притиском на дугме, означио почетак рада фабрике.

Највећа "Бојсенова" фабрика у иностранству

"Бојсен" ће у Суботици производити високоиновативну технологију издувних гасова са степеном аутоматизације од преко 90 процената, а ово је највећи производни погон у иностранству и једна од најмодернијих фабрика у Европи, рекао је председник групације "Бојсен" Ролф Дител Гајзел на отварању фабрике.

"Наш иновативни тим који почиње производњу чини 80 запослених, а у наредне три године БАС ће нудити атрактивна радна места за око 500 радника. Наредне године на овој локацији ћемо остварити промет од око 100 милиона евра, а већ 2023 планирамо промет од 160 милиона евра", рекао је Гајзел.

Он је додао да ће Бојсен у суботичку фабрику уложити 70 милиона евра и да се планирају инвестиције у проширење погона на површини од преко 100.000 квадратних метара.

Навео је да је отварање фабрике каснило због корона кризе и најавио успоравање у пословању због глобалне несташице полупроводника.

"Међутим, ми смо уверени да ћемо у наредне две године полако повећавати производњу тако да ће она 2024. године достићи пун капацитет", рекао је председник групације "Бојсен".

Навео је и да се сада у две смене производе издувни системи за возила "Мерцедес бенца" Б класе и спринтера, а да ће у другој фази производње за неколико недеља почети производњу ГАЦ кућишта за "Мерцедесове" камионе типа "актрос" и друга комерцијална возила те марке.

"На врхунцу производње планирамо израду 35.000 ГАЦ кућишта и до 360.000 издувних система за спринтер и Б класу. У трећој фази се од 2024. године планира производња издувних система за мерцедесову А и Б класу", најавио је Гајзел.

Рекао је и да је "Бојсен" у Суботици пронашао своју локацију из снова због високог квалитета живота у граду, инфраструктуре и квалификоване радне снаге коју обезбеђују оближње школе и технички факултети у Новом Саду.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара