Читај ми!

Станић: Србија атрактивна инвеститорима, негативни демографски тренд највећа претња привреди

Бојан Станић из Привредне коморе Србије каже да се атрактивност Србије као инвестиционе дестинације базира на више фактора - макроекономској стабилности, добром географском положају, али и подршци коју инвеститорима пружа Влада Србије.

Према подацима Конференције Уједињених нација за трговину, директне стране инвестиције у развијене земље су више него преполовљене, док Србија привлачи више од половине укупних страних директних улагања у Југоисточној Европи.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије каже да се атрактивност Србије као инвестиционе дестинације базира на више фактора.

"Пре свега, имамо макроекономску стабилност, а и добру географску позицију, с обзиром на то да смо на граници Европске уније и Блиског истока. Ту су и бројни споразуми о слободној трговини, али свакако и подршка Владе", објашњава Станић.

Истиче да су се стране инвестиције у Србији значајно повећале током последњих пет година.

"Када погледате процене за 2021. годину, очекује се око 3,5 милијарде евра прилива, што је више и у односу на 2020, која је такође била добра, али и на 2019. годину, која је била предпандемијска година", наводи Станић.

Немачка фабрика "Бојсен", реномирани произвођач ауспуха за "Ауди", "БМВ" и "Мерцедес" отвара фабрику у Суботици, а Бојан Станић истиче да је то врло карактеристична инвестиција јер долази из Немачке, која је највећи инвеститор у Србији, али и јер је немачка компанија део ланца снабдевања великих произвођача високе класе аутомобила.

Највише улагања у прерађивачку индустрију

Бојан Станић каже да је највише улагања у прерађивачку индустрију - око 27 одсто свих инвестиција у последњих пет година односно око 17 милијарди евра.

"Ту је и грађевинарство са око 16 процената. Ту је највећи инвеститор Европска унија, која учествује са 60 процената, али последњих година долазе инвестиције и ваневропских земаља. Учешће кинеских инвестиција је око 13 процената, а ту су свакако и Русија, САД и Велика Британија", наводи Станић.

Ипак, неколико компанија се повукло са тржишта, али Бојан Станић истиче да је нето резултат добар односно да се много више инвестира у Србију из иностранства него што се дезинвестира.

"Када се догоди дезинвестирање, као што се догодило у Врању, то је свакако проблем за раднике и локалну самоуправу, али посматрано на макроекононмском нивоу, ситуација са инвестицијама је врло добра, о чему говори и пораст учешћа инвестиција у БДП-у", наглашава Станић.

Упозорава да је негативни демографски тренд највећи ризик са којим се привреда Србије суочава у дугом року, због чега је важно значајније обратити пажњу на тржиште рада и положај радника.

"Ту имамо два фактора - мора доћи до континуираног раста зарада и од унапређења услова заштите и безбедности радника на послу", сматра Станић.

Истиче да Србија, да би била атрактивна за привлачење радника и из региона, мора поштовати права радника и послодаваца, на обострану корист.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара