Читај ми!

Берба јабука приводи се крају – квалитет је нешто лошији, али не и род

У Србији се приводи крају берба јабука. Произвођачи су углавном задовољни родом који је за 5,6 одсто већи од прошлогодишњег и очекује се укупно око 540.000 тона.

Душанка Ђукић из Зрењанина ових дана завршава бербу јабука на површини од два хектара. Овом производњом се бави већ петнаест година, а ове по много чему специфичне производне године очекује род од стотину тона.

"Имаћемо доста индустријских јабука зато што је била изузетно сушна година и ове климатске промене које имамо утицале су на то јер смо имали и неколико олуја, затим ту ваздушну сушу. Нисмо успели баш наводњавањем да надокнадимо, тако да имамо неке сорте које су ситније него иначе у нормалним условима", рекла је Душанка Ђукић.

У региону Средњег Баната плантаже јабука су на 250 хектара, од тога је 200 хектара интезивних засада у густом склопу са наводњавањем без којег се комерцијално гајење јабука данас не може замислити.

Милинко Синђић из ПСС Зрењанин рекао је да је квалитет плодова јабуке нешто лошији ове године, али принос није.

Који је просечан принос

"Просечан принос у средњобанатском региону код нас се мери на нивоу воћњака и износи од тридесет до педесет тона по хектару", каже Милинко Синђић. 

Последњих година на подручју Средњег Баната приметно је повећање површина са засадима воћа, посебно облачинске вишње, нешто мање јабука и делимично трешања, а све је више шљива. Као главни разлог повећања површина на којима се гаји воће је лоша цена ратарских усева.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара