Читај ми!

Француске овце на Радан планини траже доброг чобанина

Општина Бојник има идеалне услове за развој сточарства. Последњих неколико година веће је интересовање за узгој оваца и коза. Тренутно има 5.000 грла. Породица Коцић из села Орана подно Радана има савремено опремљену и највећу на југу земље фарму оваца француске расе. Међутим, тешко је пронаћи доброг чобанина.

Од житарица које сеју на 50 хектара, преко пашњака и планинске воде до простора у коме породица Коцић у селу Орану чува стадо од 400 оваца и јагњади све је природно, чисто и здраво. Прве овце увезли су из Француске пре 13 година. Квалитет меса био је најбоља препорука за одлуку о узгоју француске расе.

"Долазимо до тога да се тржиште у нашем крају, па и шире, полако што се каже шири. Не иде то тако брзо, али постепено и захваљујући квалитету дошли смо до тога да можемо лако да пласирамо робу и за конзум и за приплод", прича Звонимир Коцић, сточар из Орана.

Генетским потенцијалом и добром исхраном стиже се до врхунских грла и сајамских признања. За две године добију три јагњета. Селекција је строга. Звонимир полако формира приплодни центар.

"Ми остављамо не толико велики број мушких грла. Остављају се само годишње можда 10-15 комада. Мала је, буквално небитна разлика између наших грла и оно што смо гледали у Француској", објашњава Коцић.

Да ли је тежак посао чобанина

На испаши су од пролећа до првог снега. Мука је пронаћи доброг чобанина. Шездесетосмогодишњи Здравко дошао је из Ниша. У друштву Белке и Мале са ужитком чува овце. Брижан је, одговоран и стално на опрезу због вукова.

"Сад је мало зима, ово оно, али преко лета није тежак посао уопште. Дођеш у подне овамо, напојиш их, идеш да ручаш, кафу попијеш и све. Услови су добри", задовољан је чобанин Здравко Миловановић.

На хиљаде бала сена и око 200 тона силаже спремно је за зиму. На фарми је доста посла и за брачни пар Бошковић из Бојника.

"Од ујутру у седам до пет увече радимо. Није баш нешто ни тешко ни лако, значи средње", каже Марија Бошковић.

Субвенције државе

За неразвијена подручја попут Пусте Реке субвенције државе су 65 одсто. За подстицаје у сточарству из општинског буџета ове године издвојено је милион динара. Конкурс траје до 15. децембра. Интересовања има.

"Општина Бојник значе даје 40.000 динара за десет грла `двиски` које могу да се набаве значи уматичене овце, односно 4.000 по грлу", рекао је Ивица Јовановић, шеф одсека за пољопривреду Општине Бојник.

И док се фонд говеда у бојничкој општини смањује полако се повећава број стада у селима подно Радана. Овчарство је кажу мање захтевно и исплативо уз добру тржишну цену и субвенције.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво