Читај ми!

"Србија иновира", добра идеја увек нађе пут до реализације

На листи Глобалног индекса иновативности Светске организације за интелектуалну својину, Србија је пала за једну позицију, на 54. место, први пут од 2016. године. Да ли је разлог иновативни капацитет привреде или су други тимови успешније одиграли овогодишњу утакмицу?

Глобални индекс иновативности рангира 132 земље на основу чак 81 индикатора у седам области – инфраструктури и амбијенту за иновације, креативним подухватима, тржишном развоју и другим. Србија је последњих шест година напредовала до прве половине листе и сада се такмичи у тежој лиги.

"Све оно што је предуслов да имамо више иновативних производа и услуга што значи неки општи законски амбијент, порески подстицаји, закони, инфраструктура, научно-технолошки паркови, стартап центри, хабови је нешто што је изузетно расло у претходним годинама. Дакле, то су неки, да кажем улазни фактори који производе резултате. Са стране резултата, они не прате ове улазне факторе", рекао је извршни директор ИЦТ Хаба Коста Андрић.

У последњих пет година уложено је више од 100 милиона евра у изградњу научно-технолошких паркова и стартап центара. Обезбеђена је подршка младим предузетницима. Законом о улагањима предвиђене су значајне пореске олакшице за иновативне компаније. Лошије смо оцењени за квалитет институција, истраживања, технолошка и креативна постигнућа.

"Ми уопште не каскамо за светом, зато што постоји та тенденција да се пословање великих фирми премести на метаверзум. Онлајн је доста допринео развоју посла у неким сферама и олакшава нам с једне стране то што кажем немамо трошак канцаларије", истакла је Ивана Маринковић из Виртуелне академије женског иновационог предузетништва.

Мирјана Илић из фирме "Мој кројач" каже да она у суштини види као највећу препреку само недостатак довољно воље али у суштини ако имате добру идеју, добар бизнис план, моћи ћете да нађете и начине и финансирања и подршке.

У ресорном министарству кажу да се и даље убрзано ради на побољшању финансирања, пре свега оснивањем инвестиционих фондова који улажу у иновативне фирме у настајању.

"Телеком Србија је основао свој први 'Венчр кепитол фонд', са пет милиона евра почетним средствима, али оно што очекујемо у наредној години и следеће две, три године да буде још неколико таквих фондова, а са своје стране и Влада Републике Србије ће или у следећој или у оној другој години имати свој први државни Венчр кепитол фонд", напоменуо је министар за иновације Ненад Поповић.

Циљ пројекта "Србија иновира", који су покренули Ај-Си-Ти Хаб, Центар за развој јавних политика и Вемеп, уз подршку Ју-Ес-Ејда, јесте да се пронађу области по којима би Србија могла постати препознатљива.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво