Читај ми!

Нови трактор – жеља сваког пољопривредника која уз субвенције није неостварива

Нови трактор је жеља и потреба готово сваког пољопривредника, а мало је оних који могу да га купе без субвенција. Ипак, бројни произвођачи у Срему, последњих година обновили су механизацију.

У Великим Радинцима живе вредни пољопривредници. Ана и Жељко обрађују 20 хектара и уз ратарске културе производе јагоду. Стари трактор, уз субвенцију планирају да замене новим.

"Учешће је 10 одсто, 40 одсто у сарадњи са банком, дакле то ће бити кредит, а остатак је финансиран од стране Министарства и Светске банке. Процедура је стигла до краја, следеће недеље очекујемо да ће стићи решење и надамо се и да ће следећег пролећа стићи и трактор", каже Ана Ковач Лаћарац из Великих Радинаца.

Готово половина пољопривредника у том сремском селу, купила је неку машину. Многи и без подстицаја.

"Обрађујемо 500 јутара. Од механизације смо пре две године купили трактор и ове године комбајн. На конкурсу Министарства пољопривреде, у сарадњи са Светском банком, смо конкурисали за воћарски трактор. Имамо око 20 јутара засада под шљивом и воће је у пуном роду", објашњава Дијана Ненадовић из Великих Радиница.

Председник Месне заједнице Велики Радинци Милош Кекић истиче да су претходне године, захваљујући добром приносу који је пратила добра цена житарица, многи пољопривредници обновили своју мању механизацију, а неки чак узели и нове тракторе.

"Обновљена је механизација мањег типа, прскалице, растуривачи и сејалице квалитетније", каже Кекић.

У обнови дотрајале механизације старе и по неколико деценија, предњаче воћари, који на обронцима Фрушке горе увећавају површине.

"Они користе све субвенције државе, користе и наводњавање и противградну заштиту. Већи пољопривредници све чешће користе ГПС системе које уграђујују у своје тракторе како би могли аутоматски да изврше навођење трактора по својим парцелама", каже директорка Агенције за рурални развој у Сремској Митровици Душица Павловић.

На територији Сремске Митровице регистовано је око 6.000 газдинстава. Највише је ратара, који очекују да ће држава ускоро и за њих расписати Јавни позив за набавку механизације, који се реализује са Светском банком.

субота, 25. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије