Читај ми!

Добра основа да Србија постане нација иноватора, како да идеје процветају

Иновативних идеја у Србији не недостаје, али је за њихову реализацију потребна подршка, пре свега финансијска. У првих пет година 70 одсто послова пропадне, показују подаци, због чега се многи не усуђују да инвестирају. Како би их охрабрио, Налед је покренуо трогодишњи програм подршке српској привреди и стартап заједници. У месецу иновација, проверавали смо ко може да се пријави и како.

Биоспорин - биоразградива, еколошки произведена замена за стиропор најбоља је иновација у 2020. години, изабрана на такмичењу које организује Министарство просвете. Од замисли до остварења, тим који је радио на пројекту морао је да преброди многе препреке.

"Код нас та 'сид инвестиција' тј. семе или почетна инвестиција, као и анђеоска инвестиција скоро да не постоје, тако да људи који желе да започну било који бизнис, у смислу било који стартап, не само иновативни бизнис, морају или сами да финансирају тај процес од почетка или да се сналазе оваквим сличним алатима", каже генерални менаџер компаније "Вајт Лемур" Никола Станојевић.

Један од алата - финансијску подршку за почетнике - обезбеђује Налед. За нешто мање од 30 предузећа, пре месец дана, одобрени су грантови у вредности од милион долара.

"Када погледамо шта је све то доступно на тржишту од програма за подршку иновацијама, од финансијских средстава пре свега, видимо да постоје различити програми у делу када они расту, али на самом почетку, када су најризичнији и где је највећа вероватноћа да ће та идеја пропасти, некако је недостајало средстава", истиче Ирена Ђорђевић, менаџерка за регулаторне реформе у Наледу.

Ни средства ни идеје некада нису довољни за опстанак - скоро четвртина бизниса пропадне у прве две године, показују подаци.

Ризик није мали, али упућени тврде да уколико иновација доживи успех, добитак је знатно већи него код традиционалних послова. Зато је Налед покренуо кампању "Месец иновација".

Да би Србија постала нација иноватора, сматрају, потребно је унапредити систем пословања.

"Позивамо све који прате ову тему и који су заинтересовани да на сајту startech.org.rs поднесу свој предлог шта то може да се уради да се унапреди екосистем. Да ли је то промена неког прописа или је то неко поједностављење административне процедуре, смањење трошкова, да ли проблем, рецимо, имају са царином или Пореском управом или не могу да пронађу неки извор финансирања", поручила је Ирена Ђорђевић из Наледа.

Најбољи предлози ће постати део Сиве књиге иновативног и високотехнолошког предузетништва коју ће Налед у наредним месецима представити јавности, институцијама и Савету за подстицање развоја дигиталне економије.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара