Читај ми!

Рекордне цене струје шок за привреднике – Влада тражи решење, струка већ има конкретан предлог

Европско енергетско тржиште је уздрмано, не само због скупог гаса. Због рекордних цена струје, привредници траже помоћ државе. Док Влада разматра оптимално решење, струка већ има конкретан предлог – да привреда треба да производи део енергије само за себе.

Бугарска је отклонила квар на свом гасоводу, па је после дводневне обустве нормализовано снабдевање гасом "Балканским током" и Србије и транзита за Мађарску и Босну и Херцеговину. Сада у први план избија скупа струја за привреду. У Влади кажу да траже решење за све енергетске кризе.

Ванредне ситуације у снабдевању гасом су реалност и за то треба бити спреман. Гасовод је заједнички пројекат па Србија, Бугарској и Мађарској предлаже да се формира заједнички кризни план. За годину и по, изричита је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, мора бити проширено и складиште гаса "Банатски Двор".

"Србија мора да има стратешке резерве гаса. Ако ћемо да имамо стратешке резерве нафте и деривата стратешке резерве нафте, морамо имати и стратешке резерве гаса. Оне морају да износе преко 300 милиона кубних метара. То је нешто што ће у наредних годину годину и по дана Србија сигурно урадити и у том смислу бити спремна за сваку будућу потецијалну кризу", наводи Михајловићева.

Шта предлаже струка 

Европско енергетско тржиште је уздрмано, не само због скупог гаса. Због рекордних цена струје, привредници траже помоћ државе. Док Влада разматра оптимално решење - струка већ има конкретан предлог.

"Привреда дефинитивно има тешкоћа. Привреди треба помоћи. Она очекује стабилне цене и стабилне испоруке кључних енергената. Како јо помоћи? Један од начина је у датим околностима да привреда треба да покуша производити један део енергије само за себе", наводи Никола Рајаковић, професор на ЕТФ у Београду.

На пример, да на кровове фабрика и предузећа поставе соларне панеле, или да искористе производни отпад. Прописи и процедуре постоје, али привредници траже и да се прецизно одреди цена те струје коју би сами производили.

"Замислите ситуацију у којој ћете струју плаћати седам евро центи, а електричну енергију коју продајете за рецимо четири-пет евроценти. Мислим да не постоји ниједно техничко решење које би могло да оправда овако велику разлику", наводи Мирослав Лутовац, саветник за енергетику председника ПКС-а.

Зорана Михајловић наводи да ће са привредницима разговарати о ценама и о начинима како они виде излаз из ове кризе.

"Надам се да ћемо такође због свега што се дешава на тржишту електричне енргије, гаса и уопште угља у току следеће недеље организовати са Привредном комором и привредницима да разговарамо о ценама и о начинима како они виде излаз из ове кризе, односно како они виде како можемо да се припремимо за неке наредне кризе", додаје Михајловићева.

На европским берзама је и у новембру настављен раст цена готово свих енергената, а рекорде и даље обарају цене електричне енергије.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара