Читај ми!

Инфраструктура гасовода у Бугарској стара више од 30 година, убрзано се ради на отклањању квара

Наша земља je и данас наставила интервентни увоз гаса из Мађарске, јер је транспорт гасоводом "Балкански ток" и даље у прекиду. У "Србијагасу" кажу да су договорене довољне количине док Бугарска не отклони квар. Та хаварија угрозила је и транзит Босни и Херцеговини, Мађарској и делимично Румунији.

После истраге о хаварији, у предузећу "Булгартрансгас" које управља бугарским гасоводом, кажу да је оштећење највероватније изазвала дотрајала инфраструктура, стара 33 године. Од синоћ старе цеви замењују новим.

"Екипе 'Булгартрансгаса' на градилишту раде више од 17 сати. Настављамо активности на реконструкцији гасовода. Уложићемо велики напор да завршимо можда до краја дана", рекао је Владимир Малинов, извршни директор "Булгартрансгаса".

Најважније је да се што пре заврши санација. У "Србијагасу" кажу, од момента кад Бугарска пусти гас Србија је спремна да тај доток брзо прихвати.

"Од два до шест сати би могао гас да се пусти у пуном обиму и тиме би кренуле пуне испоруке и према Србији и према Мађарској. Наш систем и компресорске станице су спремне да то у сваком моменту прихвате јер смо и ми сачували све притиске", истакао је Душан Бајатовић, директор "Србијагаса".

Истовремено, и јуче и данас, Србија је обезбедила и потребне количине гаса Босни и Херцеговини којој је хаварија у Бугаској такође стопирала је испоруке.

"Синоћ смо имали испоруку из Србије 300.000 кубика и очекујемо у наредних сат времена додатних 300.000 кубика да премостимо ову ситуацију", каже Едис Баковић, директор "Сарајевогаса" из БиХ.

Интервентни увоз, Србија је обезбедила из више извора – Мађарске, Аустрије и Украјине. У "Србијагасу" кажу да је проблем то што је на европском тржишту тешко купити гас.

"Ако гледате берзе имају неке понуде ситне, али суштински у пуном обиму у којем би требао европском тржишту гаса ипак нема у количина које би не само захтевала предстојећа грејна сезона већ и оно што треба да се деси у индустрији, индустријски опоравак ако гледате параметре", додаје Бајатовић.

Украјина је понудила Србији и Мађарској да због новонастале ситуације у Бугарској, испоруке гаса реализује гасоводом преко своје територије.

среда, 29. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије