Читај ми!

Живот у осам квадрата – колико коштају мали станови у Београду и ко их најчешће купује

Два корака до кревета још два до кухиње и завршен је обилазак малог стана. Агенти кажу да има и станова од осам и десет квадратних метара. Чак и за такве интересовања има. Баш као и код осталих цену диктира локација. И није Београд једина метропола у којој су овакви станови тражени.

Кревет, орман, кухиња и купатило. Све то у 11 квадрата. Минијатурни станови деценијама су тренд широм света, погодни су за самце. Углавном се налазе у центру града.

"Заправо јесте велика потражња с тим што таквих станова нема много. Углавном када то класификујемо у некретнинама, мали станови су негде око 20 квадрата отприлике, ови до 15 квадрата су баш рарирет што се тиче станова", каже Урош Беговић, агент за продају некретнина.

"Станови до 15 квадратних метара се продају отприлике од 1.500 до 2.000 евра по метру квадратном, у зависности наравно од тога којој београдској општини се налазе", додаје Јасмина Гаврилов Дражић, сајт за оглашавање некретнина.

За сваког купца пресудна је локација.

"Локација највише одређује цену. Власници гледају која је просечна цена других станова на тој локацији где они оглашавају своју некретнину и на основу тога формирају неку цену. Оно што је важно јесте да власници одреде неку цену која је тржишна и која ће одговарати како не би ризиковали да се стан дуже продаје", наводи Гаврилов Дражићева.

Најчешће их изнајмљују студенти, будући да им стан служи само да преспавају. Током дана имају обавезе на факултету, а уче у читаоницама.

"Најчешће купују људи баш за издавање. Сада ја се не бавим много издавањем, радим продају углавном, али углавном људи то купују претежно као инвестицију или студенти за боравак у Београду привремен", објашњава Беговић.

Изнајмљивање станова у светским престоницама невероватно је скупо, па се из тог разлога људи често одлучују за станове мале квадратуре.

У Паризу има много станова до 15 квадратних метара, па чак и од осам, девет квадрата и цене су вртоглаво високе. Ипак, стручњаци тврде да сваки простор за живот може бити удобан, ако се све добро организује.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије