Читај ми!

Нижи порез на возила старости од пет до 20 година

Нацртом измена закона, који је сачињен и упућен Влади на усвајање власници возила старих од пет до 20 година плаћаће нижи порез приликом регистрације.

У саопштењу се додаје да за возила старости преко двадесет година додатно умањење није предложено зато што се за та возила и сада плаћа 20 одсто од прописаног износа пореза.

Такође, додатно умањење код опорезивања ових возила могло би се сматрати подстицајем за њихову набавку, што није прихватљиво са становишта безбедности саобраћаја на путевима и унапређења заштите животне средине", наводе у Министарству финансија.

"Министарство финансија сачинило је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара и упутило Влади, ради утврђивања предлога, имајући у виду да се тржишна вредност путничких возила радне запремине мотора преко 2.000 кубика брже умањује по основу старости у односу на остала моторна возила. С тим у вези, указала се потреба да се код опорезивања порезом на употребу моторних возила доследније спроведе уставни принцип опорезивања сразмерно економској моћи обвезника", образлажу у министарству.

Промене у начину утврђивања пореза на пренос апсолутних права 

Министарство финансија сачинило је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину и упутило Влади, ради утврђивања предлога", истичу у Министарству финансија.

Најважније измене и допуне, како се наводи, односе се на начин утврђивања пореза на пренос апсолутних права на употребљаваним моторним возилима који се врши између физичких лица која нису обвезници пореза на додату вредност.

"Према важећем законском решењу, порез на пренос апсолутних права утврђује се решењем, што уз остале активности неопходне за промену власника моторног возила, а то је: сачињавање и солемнизација уговора код јавног бележника, подношење пореске пријаве пореском органу, доношење решења о утврђивању пореза, преузимање решења по утврђивању пореза и његово плаћање, промена саобраћајне дозволе коју врши министарство надлежно за унутрашње послове - може проузроковати да од преноса права својине до промене саобраћајне дозволе протекне значајан временски период", истичу у министарству.

Променом закона према предложеном решењу, порез на тај пренос утврђиваће се самоопорезивањем - применом прописаних елемената, по прописаној формули.

"То ће свести на минимум време неопходно за испуњење пореских обавеза, као и за промену саобраћајне дозволе", објашњавају у Министарству финансија.

Министарство је изменама закона прописало и, како се наводи - "јасне критеријуме за утврђивање висине пореске основице, чиме је омогућено пореским обвезницима да могу да утврде тачну висину пореске обавезе пре закључења уговора о преносу права својине на возилу".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво