Читај ми!

Социјално-економски савет ускоро о цени струје и усклађивању минималца на сваких шест месеци

Социјално-економски савет договорио је убрзано одржавање ванредне седнице на којој би требало да се разговара о иницијативама да се ограничи поскупљење електричне енергије за привреду.

После седнице Социјално-економског савета, партнери су истакли да је постигнута сагласност да се убрзо одржи ванредна седница са дневним редом на којем ће се наћи питање цене струје, али није саопштено када ће то бити.

Председавајући СЕС-а и председник Уније послодаваца Милош Ненезић истакао је да привреда на удару, јер се већ потписују уговори за снабдевање електричном енергијом са ЕПС-ом по ценама већим и преко 100 одсто и заложио се за реакцију државе како би поскупљења била задржана у неким границима, контролисана и постепена.

Истакао је да очекује разумевање Владе Србије да струја буде доступна привреди по прихватљивим ценама, како се не би урушио постигнут привредни напредак Србије.

Члан СЕС-а председник УГС Независност Зоран Стојиљковић нагласио је да се што пре мора повести расправа о енергетској транзицији и њеној цени, и последицима које може имати по радна места.

Члан СЕС-а Горан Милић нагласио је да у условима када електрична енергија за привреду енормно поскупљује, то ствара ланац поскупљења ка грађанима.

Усклађивање минималца два пута годишње 

На ванредној седници СЕС-а, на иницијативу пиротског Социјално економског савета, биће расправљано и о потреби да се минимална цена рада утврђује два пута годишње, а не једном као што је то сада случај.

Значај иницијативе Милић је објаснио наводећи пример да је минималац који ће важити од јануара, утврђен на основу цена потрошачке корпе из априла ове године, а те цене су сада веће. 

Представници синдиката истакли су и значај покретања иницијативе за измену 188. члана Закона о раду како би се остварила боља заштита председника синдикалних организација и синдикалних повереника који се налазе на удару послодаваца због заштите права радника.

Стојиљковић је истакао да треба покренути иницијативу да друштвено значајне теме, попут сиромаштва, на којима ради СЕС треба да имају свој простор на медијским јавним сервисима.

Послодавци и синдикати и представници Министарства рада сложили су се да би требало требало покренути друштвене разговоре о реформи образовања, а у њима се очекује учешће САНУ и Универзитета.

Државна секретарка Министарства рада Стана Божовић, која је данас учествовала у раду СЕС-а, истакла је да министарство подржава дијалог социјалних партнера, јер је у интересу послодаваца, запослених и националном интересу.

Истакла је бројне резултате Министарства током прве године рада Владе Србије и оценила да је пружена подршка свим иницијативама које је СЕС данас покренуо.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара