Читај ми!

Србија има рекордне девизне резерве – шта то значи за штедњу грађана

Крај октобра је у знаку штедње. Светски дан штедње Србија дочекује са рекордним девизним резервама. Динарска штедња ове године, према последњим подацима, износи 100,5 милијарди динара, навео је Никола Драгашевић из Народне банке Србије.

Никола Драгашевић, директор Сектора девизних операција НБС, рекао је да су девизне резерве на крају септембра достигле рекордни ниво и у бруто и у нето износу.

"Укупне девизне резерве износиле су 16,8 милијарди евра, док су преко 14,2 милијарде евра износиле нето девизне резерве земље и оне су биле такође на највишем нивоу откада се мере", навео је Драгашевић.

Додао је да је на повећање девизних резерви највише утицала активност Народне банке Србије на међубанкарском девизном тржишту.

"То је најздравији начин да повећамо наше девизне резерве зато што не подразумева никакве обавезе НБС и Републике Србије у будћности. Ми смо спречавајући прекомерно јачање динара, преко милијарду евра купили на међубанкарском девизном тржишту, подигли тражњу и тиме подигли наше девизне резерве које представљају неку врсту бафера сигурности, односно одбрамбеног система за потенцијалне периоде, уколико буде неке неизвесности у међународном окружењу", казао је Драгашевић.

Говорећи о штедњи, Драгашевић је навео да је концепт штедње јако битан за економију, пошто представља базу за кредитну активност и кредитни привредни раст, али да не спада у девизне резерве земље.

"Штедња, и динарска и девизна, то је веома важно пред Светски дан штедње да нагласимо, континуирано расте из године у годину. Динарска штедња је ове године достигла и престигла ниво од 100 милијарди динара и према последњим подацима износи 100,5 милијарди динара у овој години, повећана је осам процената", навео је Никола Драгашевић.

Додао је да динарска штедња расте бржим темпом у односу на девизну штедњу и да је готово за петину више расте, пошто је, како је објаснио, макроекономски амбијент стабилан, али и да због тога падају каматне стопе на штедњу и на кредите.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво