Читај ми!

Колика је “жилавост“ српске привреде и у шта фирме желе да улажу – шта показује анкета УСАИД-а

У протеклих десет година од прве УСАИД-ове анкете, ставови привредника о пословном окружењу, предвидљивости пословања и даљим плановима су из године у годину били све позитивнији - до 2019. године. Ковид је променио размишљања, да би најновије истраживање показало опоравак.

Против коронавируса, српске фирме воде, али утакмица није завршена. Чак 75 одсто привреде успело је да задржи број запослених, док је 14 одсто испитаних фирми повећало број радника.

Иако је криза пореметила многе планове, две трећине привредника има потребу за инвестирањем. Као проблем и даље наводе приступ финансијама јер расте број оних који за улагања користе сопствена средства.

"Највећи број фирми жели да уложи у основна средства, било да су у питању некретнине или опрема. Међутим, охрабрује чињеница да готово трећина привреде ове године сматра да треба да уложи у обуке и развој запослених", каже Драгана Станојевић, директорка УСАИД-овог Пројекта сарадње за економски развој.

Микро, мала и средња предузећа су поднела највећи терет, али и показала највећу отпорност. Најбрже се опорављају компаније које улажу у дигитализацију и онлајн продају.

"Само током првих шест месеци 2021. године забележили раст у односу на 2020. годину када говоримо о трансакцијама онлајн за 91 посто, а када говоримо о вредности тих трансакција, ово су подаци Народне банке, 99 посто је забележен пораст вредности трансакција и оне се крећу око 25, мислим, милијарди динара", напомиње Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Свака четврта фирма извози. Због епидемије, мање у земље Европске уније и Русије, а више у земље региона.

"Када погледамо само извоз прошле године он је био ни два посто, значи 1,8 одсто мање него 2019., а ове године порастао је за 29,3 посто, готово 30 посто раст извоза", наводи Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Први пут за десет година анкетирања, половина привредника је рекла да им пословање не омета сива економија.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво